Lotta en de brieven voor de Sint

Gepubliceerd op 6 november 2023 om 11:12

Over de behulpzame kip Lotta zijn al een twintigtal prentenboeken verschenen. De witte kip is het geesteskind van Diane Put en Rik de Wulf. Lotta heeft al heel veel avonturen beleefd samen met tante Cato, de kuikens en al haar andere vriendjes. Er waren al boeken over Lotta en de paashaas, Lotta viert kerst en zelfs Lotta viert carnaval en nu is er dan ook een Lotta-boek in het thema Sinterklaas.

Lotta gaat op weg naar de brievenbus van Sinterklaas, om haar brief voor de Sint te posten. Onderweg loopt ze langs haar vriendjes. De kuikens zijn ziek en de andere dieren zijn druk, dus Lotta biedt aan ook hun brieven voor de Sint te posten. Onderweg komt ze speelgoed tegen, dat vast iemand verloren heeft. Lotta verzamelt het speelgoed in haar bolderkar, zodat ze het later terug kan geven aan degene die het verloren is. Dat blijkt Ezel te zijn, die de Sint aan het helpen was.

 

Het thema van "Lotta en de brieven voor de Sint" is hulpvaardigheid. Lotta is de immer hulpvaardige kip, maar ook de andere dieren in het boek helpen elkaar graag. Het boek sluit dan ook prima aan bij een les burgerschap, waarin het helpen van elkaar centraal staat. Iets teruggeven wat je vindt aan de rechtmatige eigenaar lijkt een klein thema, maar elke leerkracht weet waarschijnlijk uit ervaring dat dat voor jonge kinderen best een probleem kan zijn. Lotta geeft gelukkig het goede voorbeeld.

Het eerste boek van Lotta verscheen in 2017 bij uitgeverij Clavis. Het was een lang gekoesterde wens van kleuterjuf Diane Put om een prentenboek uit te geven met een positieve boodschap voor jonge kinderen. Toen Put zelf vier jaar oud was, verloor ze haar moeder. Na het overlijden putte ze troost uit het tekenen van alles dat ze zag en voelde. Ze groeide op tussen de dieren en werd omringd door hun troostende liefde. Dieren spelen nog altijd een belangrijke rol in de boeken van Diane Put. De aanleiding om werkelijk werk te maken van haar wens, was echter vreselijk. Het noodlot slag namelijk opnieuw toe in Put's leven, toen één van haar dochtertjes overleed aan botkanker. Het grote verdriet wist Put echter om te zetten in positieve energie en zo ontstond haar eerste prentenboek over de lieve, behulpzame kip Lotta.

 

 

"Lotta en de brieven voor de Sint" sluit perfect aan bij een thema over de post in de feestelijke decembermaand. De brievenbus met de mijter en baard is makkelijk na te maken van een doos en zal de kinderen in de klas stimuleren om zelf brieven te schrijven aan de Sint. Hoewel Sinterklaas wel degelijk een rol speelt in het prentenboek, komen de Sint en zijn Pieten niet werkelijk voor in het boek. En dat is voor een prentenboek over Sinterklaas, best uniek. "Lotta en de brieven voor de Sint" is een typisch Lotta-boek: de dieren zijn lief en schattig; Lotta is haar behulpzame zelf en het verhaal ontvouwt zich in alle rust. De gebruikte kleuren zijn zacht van toon en dragen bij aan de rustige uitstraling van het prentenboek. "Lotta en de brieven voor de Sint" biedt dan ook een heerlijk moment van rust, in de toch al roerige periode voor het Sinterklaasfeest.