Winterse vriendschappen

Gepubliceerd op 14 november 2023 om 13:39

De dagen worden korter en de avonden langer. Sinterklaas is onderweg naar Nederland en voor elke leerkracht breekt er een drukke periode aan. Zodra Sinterklaas weer vertrokken is, wordt de kartonnen schoorsteen in de klas weer afgebroken, om plaats te maken voor een vrolijk versierde kerstboom met fonkelende lichtjes. Ondanks alle drukte die de decembermaand met zich meebrengt, moet er ook al nagedacht worden over de periode na de kerstvakantie. Welk thema wordt centraal gezet? Als alle feestdagen achter de rug zijn en de kinderen twee weken vakantie hebben gehad, breekt vaak een wat rustiger periode aan. Veel scholen kiezen ervoor om de eerste weken van het nieuwe jaar extra aandacht te besteden aan groepsvorming, de zilveren weken. Daarnaast bieden de seizoenen een vaste structuur aan het schooljaar, waardoor er vaak in januari gekozen wordt voor een winters thema. In dit blog laat ik twee prentenboeken zien die prima passen in het thema winter en aansluiten bij de zilveren weken. Twee hartverwarmende verhalen over liefde en familie, het zorgdragen voor elkaar en de onvoorwaardelijke vriendschappen tussen een gewonde albatros en een  pinguïn en een verdwaald rendierjong en een roodborstje.

 

Het prentenboek "Dicht bij elkaar" is geschreven en geïllustreerd door Sean Julian, die met dit prentenboek zijn debuut maakt bij uitgeverij Lemniscaat. Wanneer de jonge albatros Alba eindelijk groot genoeg is om haar vleugels uit te slaan, wordt zij boven zee geraakt door een grote golf en op een verlaten strand gesmeten. Hierbij breekt zij haar vleugel. Alba valt met haar pijnlijke vleugel vermoeid in slaap. Wanneer ze wakker wordt, staat er een pinguïn  naast haar, die haar een vis geeft. Al snel komen er meer pinguïns bij. De kolonie beschermt Alba tegen gevaar en houdt haar wam tijdens de lange poolwinter. Omringd door de vriendschap en liefde van de pinguïnkolonie, kan Alba's vleugel herstellen, tot dat het tijd is om weer uit te vliegen. Maar de vriendschap en liefde van haar pinguïnvrienden, zal Alba voor altijd met zich meedragen en doorgeven aan haar eigen albatros-kuiken. "Dicht bij elkaar" is een vertederend verhaal, met al even vertederende prenten, waarin je duidelijk de emoties van de vogels kunt aflezen. De genegenheid waarmee de pinguïns voor de gewonde Alba zorgen, spat gewoon van de prenten af, waardoor je bijna zou vergeten dat het een fictief verhaal betreft.

 

 

"Dicht bij elkaar" is een prentenboek in de vertrouwde vorm: een boek op groot formaat met grote prenten. "Rendier & Roodborstje" is een prentenboek dat doet denken aan een leesboek. Het formaat is wat kleiner dan we van een prentenboek gewend zijn, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de 96 pagina's die het boek telt. Bovendien zijn alle pagina's voorzien van pagina grote prenten. Het boek houdt dus het midden tussen een prentenboek, een voorleesverhaal en voor de wat oudere kinderen, een boek dat zij zelf kunnen lezen.

"Rendier & Roodborstje" is geschreven door Rosa Bailey en geïllustreerd door Carmen Saldaña. Het boek is verschenen bij Veltman Uitgevers. De illustratie op de kaft van het kleine roodborstje op de snuit van het rendier, in een donkere omgeving voorzien van schitterende zilveren sneeuwkristallen, is voor mij al reden genoeg om dit boek te willen lezen. Het is de eerste winter van Rendier en zij is betoverd door de prachtige witte vallei, de sneeuwvlokken die vallen en een vallende ster in de donkere nacht, wanneer zij samen met haar kudde op weg is naar een grot om de gure winter in door te brengen. Rendier kijkt echter te veel om zich heen om te genieten van al het moois en verliest hierdoor de kudde uit het oog. Rendier verdwaald en is helemaal alleen.  Maar wat hoort ze toch steeds? Het is het getjilp van een Roodborstje en al snel sluiten Rendier en Roodborstje vriendschap. Natuurlijk is Roodborstje bereid om Rendier te helpen haar kudde terug te vinden en samen beginnen ze aan de lange en bovenal magische reis naar de grot waarin de kudde wacht.

 

 

"Dicht bij elkaar" en 'Rendier & Roodborstje" zijn beide prachtig vormgegeven prentenboeken, die een verhaal vertellen over de onwaarschijnlijke vriendschap tussen dieren in nood en hun helpers. In de wellicht koude maanden na de jaarwisseling, zullen deze boeken zonder twijfel zorgen voor een warm en belachelijk gevoel, waarbij het belang van vriendschap en er voor elkaar zijn, op aandoenlijke wijze wordt uitgelegd.

 

Verder lezen?