Houden pinguïns van de kou?

Gepubliceerd op 25 november 2023 om 17:04

Huy Lewis-Jones is een druk bezet man. Als milieuhistoricus die verbonden is aan de universiteit van Cambridge, heeft hij diverse expedities en onderzoeksprojecten geleid over de hele wereld. Of het nu gaat om het fotograferen van apen in jungle, het leiden van een expeditie in de wildernis of het bewaken van ijsberen, Lewis-Jones heeft het allemaal gedaan. De levende natuur loopt als een rode draad door zijn leven en hij vertelt graag over zijn avonturen in zijn boeken. Ook is hij een graag geziene gast in diverse televisieprogramma's van de BBC. Bij uitgeverij Lemniscaat is het informatieve kinderboek "Houden pinguïns van de kou?" verschenen, waarin Lewis-Jones jonge lezers meeneemt op pinguïn-expeditie. Alles wat je maar wilt weten over pinguïns, komt in dit boek aan de orde: van de verschillende soorten pinguïns, tot hun afgelegen woongebieden, van prehistorische pinguïns tot aan ruimtepinguïns... En natuurlijk de allerbelangrijkste vraag: houden pinguïns eigenlijk wel van de kou?

Lewis-Jones gaat niet alleen op expeditie. Hij wordt vergezeld door kunstenaar en vogelkenner Sam Caldwell, die de illustraties maakte voor dit boek. Eerder al werkten zijn samen aan het boek "Poepen beren in het bos?", waarin Huy Lewis-Jones op zoek gaat naar acht verschillende soorten beren die op de wereld wonen. Dit maal staat dus de pinguïn centraal. "Houden pinguïns van de kou?" is een informatief boek over pinguïns, tjokvol fantastische, grappige en ongelofelijke feiten, die in korte verhalende teksten zijn weergegeven en daardoor zeer prettig leesbaar zijn voor jonge lezers. Het boek is dus meer dan louter een opsomming van pinguïnfeiten.

 

In het boek maken we kennis met alle soorten pinguïns die er zijn en met alle facetten van hun leven. Pinguïns zijn met hun koddige uiterlijk fascinerende dieren, die al miljoenen jaren op aarde rondlopen. Daarom moeten we goed voor hen zorgen. Want ook al houden de meeste pinguïns inderdaad van de kou en wonen zij op de Zuidpool, toch wordt ook hun leefgebied bedreigt door het gevaarlijkste dier op aarde: de mens. De opwarming van de aarde bedreigd diverse pinguïnsoorten in hun voortbestaan. Dit boek van Huy Lewis-Jones en Sam Caldwell zal de jonge lezers er vast van overtuigen om goed voor de natuur te zorgen.

 

 

"Houden pinguïns van de kou?" is vertaald door Steven Blaas. Hij is werkzaam als boswachter natuurbeheer en stoorde zich zo aan de fouten die hij tegenkwam in kinderboeken over de natuur, dat hij zich bij verschillende uitgevers aanmeldde als corrector. Inmiddels is hij de vaste vertaler van natuurboeken van uitgeverij Lemniscaat.

Wil je rond de pinguïn te werken in de klas? Dan is dit een superleuk boek om in te zetten, door de duidelijke prenten en de vele informatie die het boek geeft, ook wanneer kinderen het boek nog niet zelfstandig kunnen lezen. Wellicht is het een idee om rond 20 januari - dan is het Pinguïn Bewustwordingsdag - extra aandacht te geven aan deze prachtige en fascineerde dieren.