Welk seizoen is het, Kikker?

Gepubliceerd op 19 maart 2024 om 08:53

Kikker is naast Nijntje, misschien wel het meest iconische figuurtje dat is voortgekomen uit een Nederlands talig prentenboek en is niet meer weg te denken uit de kleuterklassen. Kikker en zijn vriendjes Haas, Eend, Varkentje, Rat en Beertje hebben samen al vele avonturen beleefd, sinds in 1989 het eerste Kikker prentenboek uitkwam: "Kikker is verliefd". In alle verhalen draait het om de vriendschapsband tussen de vriendjes en hoe je elkaar kunt helpen en bijstaan wanneer dit nodig is. Kikker is een sympathieke maar ook naïeve optimist, die de wereld tegemoet treedt met zijn uitspraak Is het even niet prachtig! Kikker is het alter-ego van zijn geestelijk vader Max Velthuijs. Hoewel Velthuijs al in 2005 is overleden, wordt zijn nalatenschap en het Kikker-oeuvre nog steeds uitgebreid. Zo is er een animatieserie gemaakt rond Kikker en komen Kikker en zijn vriendjes tot leven in theatervoorstellingen. Ook zijn er diverse leerzame spelletjes op de markt gebracht. De prentenboeken over Kikker worden vertaald in 35 talen en worden wereldwijd verkocht. Die kleine naïeve Nederlandse Kikker, gaat dus de wereld over. 

Het is daarom ook niet gek dat Kikker zijn eigen jaarlijkse Kikkertiendaagse heeft, die dit jaar van 20 tot en met 29 maart wordt gevierd en als thema Leren met Kikker heeft gekregen. Dit jaar zijn er dan ook diverse leerzame prentenboeken over Kikker verschenen bij Uitgeverij Leopold, zoals het boek "Welk seizoen is het, Kikker?" De timing is natuurlijk perfect, net nu de lente op het punt staat uit te barsten.

 

 

"Welk seizoen is het, Kikker?" is een groot formaat kartonboek, waardoor het boek voor peuter- en kleuterhanden geschikt is. Op een ochtend wordt Kikker wakker en merkt hij op dat er iets is veranderd. De zon schrijnt en het is niet meer zo koud. Zijn vriendje Rat vraagt of Kikker ook lentekriebels heeft. Samen gaan ze naar Haas, om met Eend en Beer te helpen in de tuin. In de zomer genieten de vriendjes samen van de warme zon, terwijl Kikker en Beertje samen vliegeren. Wanneer het weer vroeger donker wordt en het 's nachts koud is, zijn de appels in de boom van Varkentje rijp genoeg om geplukt te worden. De herfst is ingevallen en de vriendjes gaan samen op zoek naar paddenstoelen. Terwijl de vogels naar het zuiden vliegen en andere dieren een winterslaap houden, genieten Kikker en zijn vriendjes juist van de winterpret als de winter in ingevallen. Eend schaatst op het bevroren water, Haas en Varkentje gooien met sneeuwballen en Beertje en Kikker genieten op de slee. Terwijl de vriendjes in het warme huisje van Varkentje genieten van een heerlijjke maaltijd, legt Haas uit dat de seizoenen altijd in dezelfde volgorde elkaar opvolgen: lente, zomer, herfst en dan winter.

 

 

"Welk seizoen is het, Kikker?" is een leuk voorleesboek met prachtige kleurrijke prenten, zoals we van alle Kikkerboeken gewend zijn. Hoewel het verhaal sprongen in de tijd maakt, loopt het wel lekker door.  Aan de rand van elke dubbele pagina zijn een aantal kleine (zoek) plaatjes opgenomen en wordt een korte samenvatting gegeven van alles dat er eigenlijk gebeurt in het seizoen. Het boek is daardoor ook meer dan alleen een voorleesboek; elke pagina kan een prachtig gesprek opleveren. "Welk seizoen is het, Kikker?" is met recht een leerzaam prentenboek. In dezelfde serie zijn ook de boeken "Kikker leert vormen", "Hoe voel je je, Kikker?" en "Kikker leert tellen" verschenen.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.