Bekijk de lente met een knipoog

Gepubliceerd op 19 maart 2024 om 10:31

De dagen worden langer, in de bermen bloeien narcissen en de vogels zijn druk in de weer met het bouwen van hun nestjes. Het is duidelijk: de lente staat op het punt van uitbarsten en dat zorgt in de kleutergroepen ook altijd voor een explosie van vrolijkheid: gevouwen tulpen op het raam, kikkervisje in een kom, boerderijdieren op de kijktafel en een breed scala aan prentenboek onder het bureau van de juf of meester. Er zijn heel wat boeken verschenen over de lente en elk jaar komen er meer bij. Ook dit jaar. In dit blog stel ik twee nieuwe prentenboeken aan jullie voor die over de lente gaan, maar dan wel met een knipoog. "Iedereen, groot en klein... We zijn allemaal bijzonder" is geschreven en geïllustreerd door de Engelse Jane Chapman en uitgekomen bij Veltman Uitgevers. Haar bekendste prentenboek is waarschijnlijk "Dottie's eieren". "Te veel troep!" is eveneens geschreven en geïllustreerd door een Engelse, namelijk Emily Gravett. Het prentenboek is verschenen bij Lemniscaat, Gravett kun je kennen van het grappige prentenboek "Abel en Ad" over twee ratjes dat is geïnspireerd op haar eigen twee ratten.

 

Op het schutblad van "Iedereen, groot en klein... We zijn allemaal bijzonder" zien we een prachtige onderwater afbeelding van een vijver met kikkerdril en kikkervisjes. Dit is de leefomgeving van Kikker. Hij zit op zijn blad en kijkt om zich heen: dezelfde vijver, hetzelfde riet... Kikker vindt zijn vijver maar saai en besluit de wijde wereld in te trekken. Hij springt vrolijk een veld in met bloemen en bijen en ontmoet daar Muis. Muis legt hem uit alles klein begint, zelfs de bomen aan de rand van het bos, zijn ooit als kleine zaadjes begonnen. Kikker verzucht zich dat er in zijn vijver nooit iets wonderlijks gebeurd. Wanneer Muis en Kikker samen een verfrissende duik nemen in de vijver van Kikker, kijkt Muis haar ogen uit. Terwijl ze samen naar de regenboog kijken en Kikker uitlegt hoe baby-kikkers groeien, realiseert Kikker zich dan zijn vijver wel degelijk heel bijzonder is.

Dit prentenboek over vriendschap en de schoonheid van de natuur, biedt ontzettend veel aanknopingspunten om over te werken in de kleutergroep. Het leuke van dit boek is dat het niet alles uitlegt, maar wel de verwondering van de kinderen prikkelt. Want hoe kan er een grote boom uit een klein zaadje groeien? Hoe ontstaat een regenboog? En hoe groeit een kikker uit kikkerdril?

 

 

In "Te veel troep!" maken we kennis met de eksters Mo en Bo. Ze bouwen samen een nest van modder, takjes en grasjes in de allerhoogste boom, waar later hun jongen in zullen passen. Dan brengt Mo een tijdschrift mee om de binnenkant van het nest te bekleden. Bo legt vier blauwe eitjes in het nest en als ze om zich heen kijkt, bedenkt ze zich dat ze eigenlijk voor elk kuiken wel wat mooie spullen kan gebruiken. Hun eitjes verdienden immers het allerbeste. En dus gaan de vogels op zoek en brengen ze allerhande spullen naar het nest, van koekoeksklokken tot sokken, van een teddybeer tot kerstverlichting. Het nest wordt voller en voller. Onder toeziend oog van de dieren uit het bos, besluiten de eksters dat ze zelfs een auto nodig hebben. Maar dan volgt een luide KRAAAK... en stort alles in. Wat moeten ze toch met al die troep? Konijn houdt van knuffelen en kan de teddybeer wel gebruiken, de sokken blijken fijne bedjes te zijn door de babymuisjes en de auto blijkt een prima vossenhol te zijn. Maar waar zijn de eitjes van Mo en Bo? Uit de restanten van het nest, komen gelukkig vier kuikens gekropen.

 

 

"Te veel troep!" is een humoristisch prentenboek op rijm. De vogels willen - net als mensen natuurlijk - het allerbeste voor hun kinderen, maar raken verstrikt in alle troep die ze hun nest inbrengen. Want waar draait het werkelijk om in het leven? Een leuk prentenboek dat aanleiding geeft tot een goed gesprek over het verlangen naar spullen en of het werkelijk belangrijk is om alles te hebben. Mo en Bo geven uiteindelijk hun spulletjes weg aan dieren die de spulletjes beter kunnen gebruiken, waardoor een onderwerpen als opruimen, het doorgeven van spullen en recyclen in de klas op een laagdrempelige manier kunnen worden geïntroduceerd. En niet te vergeten: natuurlijk geeft dit boek ook voldoende aanleiding om met de kinderen te praten over hoe vogels een nestje bouwen en hun eieren uitbroeden.

 

Kortom, twee vrolijke prentenboeken die zich afspelen in de lente en voldoende aanknopingspunten bieden om over de lente en al haar facetten te praten, maar die ook wat dieper ingaan op het leven en filosofische vragen oproepen: Kun je zelf nog zien hoe bijzonder je eigen huis eigenlijk is? Kun je genieten van de wonderen van de natuur? Verlang je steeds naar meer of kun je ook dingen weggeven? Voor mij hebben deze twee prentenboeken dan ook één gezamenlijk thema, namelijk tevreden zijn, wat een voorwaarde voor geluk is.

 

Tevreden lijken is een kunst

Tevreden worden is een gunst

Tevreden zijn een groot geluk

Tevreden blijven een meesterstuk

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.