De Blaadjesdief

Gepubliceerd op 31 mei 2022 om 10:11

De Kinderboekweek 2022, die dit jaar van woensdag 5 tot en met 16 oktober loopt, heeft als motto Gi-ga-groen! De natuur staat centraal. De herfst is altijd een dankbaar thema om uit te werken in de kleutergroep. De prachtig gekleurde blaadjes, kale bomen en eekhoorntjes die hun wintervoorraad inslaan, spreken jonge kinderen natuurlijk tot de verbeelding.

Eén van de thematitels van dit jaar voor groep 1 en 2 is het grappige prentenboek 'De Blaadjesdief' van de Engelse kinderboekenschrijfster Alice Hemming, met illustraties van Nicola Slater. Wanneer Eekhoorn lekker ligt te genieten van de prachtige kleuren van de herfstbladeren van het bladerdek, ontdekt hij opeens dat één van zijn blaadjes weg is. In paniek vertelt Eekhoorn aan Vogel dat zijn blaadje is gestolen. Er is vast een blaadjesdief in het bos!

Slater is een Engelse illustrator, die kleurrijke prenten maakt, waarbij ze zich laat inspireren door oude Disney klassiekers en de het grafische design uit de jaren '50 en '60. Haar tekeningen zitten vol grappige details en zijn een lust voor het oog 'De Blaadjesdief 'is een grappig prentenboek, waarin eekhoorn en de jonge lezers ontdekken wat er gebeurt bij de overgang van de seizoenen. Het boek is verschenen bij Veltman Uitgevers. Inmiddels is de tweede druk verschenen.


Eekhoorn is een ietwat dommige, maar vooral paniekerige eekhoorn, die schijnbaar elk jaar in de stress schiet wanneer hij ontdekt dat de blaadjes van de bomen vallen. Gelukkig is zijn vriendjes Vogel slimmer en laat hij op een ietwat geïrriteerde wijze aan Eekhoorn zien dat er geen Blaadjesdief actief is in het bos, maar dat de wind de geliefde blaadjes van Eekhoorn meevoert. Hoewel het verhaal en de illustraties enorm grappig zijn, is het boek ook zeker leerzaam voor jonge kinderen, die de werking van de seizoenen nog aan het ontdekken zijn. De tekst van het boek is op speelse wijze door de tekeningen verweven, waarbij gebruik is gemaakt van verschillende lettertypes en lettergroottes. Op de laatste pagina van het boek staat een informatieve tekst over de herfst en wat er allemaal in de herfst verandert in de natuur.

 

 

'De Blaadjesdief' is met de humoristische karakters van Eenhoorn en Vogel een verrassend boek, dat terecht is uitgekozen tot thematitel van de Kinderboekenweek. Het boek biedt ook meer dan voldoende aanknopingspunten om uit te werken in de klas, buiten de gebruikelijke onderwerpen die in de herfst besproken worden. Zo kun je denken aan het bouwen van een vogelhuisje, maar ook aan het experimenteren met drijven en zinken, aan de hand van het bootje van Muis of de verschillen tussen dag en nacht. Specht vertelt dat hij al heel lang blaadjes verzamelt, wat een leuke aanleiding is tot een kringgesprek over wat de kinderen in de groep verzamelen. Wanneer Eekhoorn enorm gestrest is, moet hij zich van vogel gaan ontspannen. Eekhoorn probeert yoga en een bad uit, maar wat doen de kinderen als ontspanning? En hebben zij ook wel eens iemand vals beschuldigd?

Net wanneer Eekhoorn zich lijkt te herinneren dat de blaadjes jaarlijks van de bomen vallen en worden meegevoerd door de wind, wordt hij op een ochtend wakker en ontdekt hij dat er opnieuw een dief actief is in het bos...