Dansende vogels en zingende apen

Gepubliceerd op 20 september 2022 om 09:43

Overal op aarde - in diepblauwe oceanen, weelderige groene bossen, stoffige dorre woestijnen en zelfs in de verste uithoeken van Antarctica - zeggen dieren op hun eigen bijzondere wijze 'Ik hou van jou'.

Dit zijn de eerste - prachtige - woorden uit het prentenboek 'Dansende Vogels en Zingende Apen - Hoe dieren Ik hou van jou zeggen', dat recent verschenen is bij uitgeverij Lemniscaat. Voor mij staat Lemniscaat voor mooi verzorgde boeken, die rijk geïllustreerd zijn en dit prentenboek vormt daar geen uitzondering op. Alleen de cover al, is een lust voor het oog.

In dit prentenboek zien we dieren van over de hele wereld, van de diepste diepzee tot in de tropische regenwouden, elkaar de liefde verklaren. Een pinguïn gaat op zoek naar de mooiste steen om indruk te maken op zijn vrouwtje; gibbons zingen lieflijke serenades in het regenwoud in Borneo; flamingo's dansen en flirten er lustig op los en een grommende koala in de Australische Blue Mountains, probeert indruk te maken op een vrouwtje.

 

De weelderige tekst is geschreven door Smriti Prasadam-Halls. Ze werd geboren in India, maar verhuisde als peuter naar Engeland, waar ze zowel Engels als geschiedenis studeerde. Prasadam-Halls werkte mee aan diverse kinderprogramma's voor de BBC, voor ze in 2021 begon met het schrijven van kinderboeken. De prachtige, kleurrijke illustraties zijn van de hand van Florence Weiser, een van oorsprong Franse illustrator, die momenteel in België woont en werkt.

 

 

'Dansende vogels en zingende apen - Hoe dieren Ik hou van jou zeggen' belicht het dierenrijk vanuit een nieuw perspectief. Natuurlijk is dit een schitterend boek om voor te lezen tijdens de Kinderboekenweek 2022 in het teken van de natuur, maar hoe leuk zou het zijn om juist dit prentenboek voor te lezen op Valentijnsdag? Het boek biedt genoeg aanknopingspunten om rond te werken in de klas .Hoe laten kinderen elkaar bijvoorbeeld merken dat ze elkaar leuk vinden? Zijn ze ook wel eens verliefd geweest? En wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de diverse dieren? Wat is je lievelingsdier en hoe ziet het eruit?

Veel kinderen zullen een aantal dieren die in dit boek genoemd worden, alleen kennen uit de dierentuin. In dit boek maken ze echter kennis met de dieren in hun natuurlijke leefomgeving, van tropische bossen tot de bodem van de oceaan en van het koude Antarctica tot aan de Mojavewoestijn in Californië. Aan de hand van dit boek maken de kinderen als het ware een reis rond de wereld en maken ze kennis met de diverse biotopen die de wereld rijk is. Een prachtige, unieke wereld, die zeker tot de verbeelding zal spreken.

 

 

Verder lezen? Klik op de link: