Een nieuw begin...

Gepubliceerd op 14 januari 2024 om 19:37

In dit blog laat ik twee prachtige nieuwe prentenboeken zien. Voor een boom en een bloemknopje is het belangrijk om groot te zijn, maar een wijze les markeert voor hen beiden een nieuw begin...

Op de kaft van het prentenboek "Hout" kijkt een aantal dieren bewonderend naar de imposante boom in hun midden. Boom is de allergrootste, zijn takken zijn het sterkst. De dieren in het bos bewonderen de grote, machtige boom mateloos en vooral die ene sterke tak, de lievelingstak van Boom, die zelfs sterk genoeg is om een olifant te dragen. De bladsnijdersmieren zijn zo onder de indruk van Boom dat ze zijn blaadjes niet durven te plukken en de heertjes Specht fladderen haastig door, want een gat maken in de stam van deze imposante Boom, is echt te bont. Zelfs eekhoorn durft geen rommelig nest te bouwen in Boom. Maar dan slaat het noodlot toe: bij een heftige storm breekt de lievelingstak van Boom af.

 

De lievelingstak ligt op de grond en alle dieren houden hun adem in. Is Boom soms... dood?  De dieren ontdekken al snel dat Boom leeft, maar Boom is verdrietig. Wat is zijn leven zonder zijn lievelingstak? "Hout" is geschreven door Kim Crabeels, geïllustreerd door Dieter de Schutter en geïnspireerd door Marc Herremans. 'Wat er ook gebeurt, verlies je glimlach niet. Geniet van het leven en geniet van elkaar' schrijft Herremans voor in het boek.

 

 

Marc Herremans is een voormalig Belgische triatleet en paracommando, die gedeeltelijk verlamd raakte bij een ongeluk. Herremans werd tweemaal achtste werd op het wereldkampioenschap triatlon en  zette goede prestaties neer op de prestigieuze Ironman wedstrijden in Australië en Hawaii. Maar net als bij Boom, sloeg ook in het leven van Herremans het noodlot toe. Tijdens een fietstraining op het eiland Lanzorote kwam Herremans zwaar ten val. Bij het ongeluk liep hij een dwarslaesie op en raakte gedeeltekijk verlamd. Alleen zijn hoofd, armen en borst kon hij nog bewegen, wat de triatleet plotselings rolstoel afhankelijk maakte. Herremans besloot echter door te gaan met zijn sport en behaalde zelfs het goud in zijn categorie hand-cycle van de Ironman Hawaii. Na zijn sportcarrière richtte Herremans zich op het begeleiden van sporters en richtte hij diverse organisaties op die onderzoek ondersteunen naar ruggenmergletsel. 

 

Ook opende Herremans een revalidatieweide voor kinderen, waar kinderen samen met therapiedieren kunnen revalideren ver weg van de ziekenhuismuren. Het doorzettingsvermogen van Marc Herremans - zelf vader van die kinderen, zal velen inspireren.

Terug nu naar het prentenboek. Boom is verdrietig, nu de storm zijn lievelingstak heeft afgebroken, maar de dieren besluiten Boom niet los te laten. Plantjes slingeren langs zijn stam omhoog; Olifant geeft hem water en de bladsnijdersmieren brengen hem een groene lach van blaadjes. Het werkt, want Boom kan eindelijk weer lachen. Maar dan van eekhoorn van zijn stokje! Boom weet gelukkig raad en stuurt de dieren aan een ziekenhuiskamer met het beste bed te maken, krukken en nog veel meer. En dat allemaal van zijn hout! Want Boom is misschien fysiek gezien niet meer de grootste van het bos, maar met een hart van hout krijgt geen storm hem klein. De storm markeert een nieuw begin voor Boom. "Hout" is een een ontroerend verhaal over hoop, omdenken en zorgen voor elkaar.

 

De lente is bij uitstek de periode in het jaar waarin de natuur in het teken staat van een nieuw begin. Groene blaadjes groeien aan de voorheen kale takken van de bomen, dieren gaan op zoek naar een partner en krijgen jongen en de mooiste bloemen tonen hun kleuren... Knopje is een jong plantje in een tuin vol bloemen, Ze kan niet wachten on groot te zijn, want alle andere bloemen in de tuin zijn al opengebloeid. Knopje wil groot zijn,  met lange bladeren, felle kleuren, brede wortels en een koninklijke kelk. "Knopje - over een klein plantje dat snel groot wil zijn" is geschreven en geïllustreerd door Shamisa Debroey, die zowel Belgische als Zimbabwaanse roots heeft. 

 

 

Knopje gaat in het boek op zoek naar allerlei manieren om snel te groeien. Heeft ze meer zon nodig of juist meer water? Moet ze dieper in de aarde wroeten of zich juist uitrekken? Roos vertelt haar echter dat ze geduld moet hebben en dat Knopje de tijd moet nemen om te groeien. Knopje is echter bang dat het straks te laat is... Straks is iedereen uitgebloeid en kan niemand zien hoe groot zij is. Volgens Roos is het echter nooit te laat, omdat iedereen  vanzelf groot wordt. Maar terwijl Knopje ongemerkt groot wordt, leert ze misschien wel de wijste les van allemaal: dat het gewoonweg groot is om jezelf te zijn. "Knopje - Over een klein plantje dat snel groot wil zijn" is een mooi prentenboek dat uitstekend aansluit bij het thema groeien en bloeien en jonge kinderen leert dat het niet nodig is ongeduldig te zijn. En 

"Knopje - Over een klein plantje dat snel groot wil zijn"  is een  vrolijk samenspel van kleurrijke vormen en zinnen die over de bladzijden lijken te dansen. Werkelijk alles aan de prentenboek straalt een uitbundigheid uit waar je wel vrolijk van moet worden. Het prentenboek is verschenen bij Uitgeverij Horizon / Overamstel Uitgevers en ik denk dat de kleurrijke afbeeldingen van Shamisa Debroey, dit jaar menig klaslokaal zullen opvrolijken.

 

 

 

Meer lezen over deze boeken?


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.