De sterrenwalvis

Gepubliceerd op 30 januari 2024 om 12:46

De Engelse schrijfster Nicola Davies is van oorsprong eigenlijk zoöloog en heeft daarnaast jarenlang voor de BBC een dierenprogramma gepresenteerd. Tegenwoordig schrijft ze voornamelijk boeken over dieren voor kinderen en volwassenen, waaronder 'Keizers van het ijs' en 'Giraffenseizoen'. De bekende iIllustrator en prentenboekenmaker Petr Horáček groeide op in Tsjechië, maar woont tegenwoordig ook in Engeland. Hij heeft met Davies een fascinatie voor het dierenrijk gemeen. In al zijn prentenboeken spelen dieren de hoofdrol. Van zijn hand verschenen onder andere 'Kleine Muis zoekt een huis', 'Gulzige Geit' en 'Beer zoekt een beste vriend'. Samen werkten Davies en  Horáček al aan diverse prentenboeken, waaronder het boek 'Zo mooi zijn dieren', dat in 2017 in het Nederlands is verschenen bij uitgeverij Lemniscaat. Bij diezelfde uitgeverij is het werkelijk schitterde boek 'De sterrenwalvis - Droomdichtverhaaltjes' verschenen, waarvoor Davies en Horáček wederom hun krachten bundelden.

'De sterrenwalvis - Droomdichtverhaaltjes' is een bundeling van 40 teksten en afbeeldingen. Op elke pagina spelen dieren natuurlijk de hoofdrol, maar elke pagina is ook een weerspiegeling van de bijzondere vriendschap van de schrijfster en illustrator. Het boek is dan ook niet op de gebruikelijke wijze tot stand gekomen. Normaal gesproken laat een illustrator zich inspireren door de teksten van de schrijver, maar ditmaal waren het juist de schetsen van Petr Horáček  die de aanzet gaven tot dit boek.

 

 

Tijdens een gezamenlijke reis bladerde Davies door de schetsboeken van Horáček en raakte zij geïnspireerd. Ze besloot teksten te schrijven bij de tekeningen en dit werd een bijzondere bundeling van droomdichtverhaaltjes: soms op rijm en soms niet, soms serieus en een andere keer juist grappig, soms legt ze natuurgeschiedenis uit en soms schetst ze juist een sprookjeswereld... Nadat Horáček de interpretatie van zijn tekeningen las in de teksten van Davies, besluit hij alle veertig prenten opnieuw te schilderen en ditmaal volledig in kleur. Van schets naar tekst en van tekst weer terug naar een prachtige schildering. Davies en Horáček hebben elkaar voor dit boek keer op keer geïnspireerd. En ik weet zeker dat dit boek ook jou en je leerlingen kan inspireren, of het nu gaat om het schrijven van een droomdichtverhaal of het maken van een schitterende illustratie, of louter om het voorlezen van de teksten en het bekijken van de prenten.

 

 

"De sterrenwalvis" is verschenen bij uitgeverij Lemniscaat. Bij het boek is een uitgebreide lesbrief geschreven vol leuke ideeën, zoals het werken met een husselgedicht of een raadgedicht, maar ook een mini-leesles en creatieve opdrachten. De lesbrief kun je gratis downloaden op de pagina van de uitgeverij.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.