Alle dieren sliepen

Gepubliceerd op 14 februari 2024 om 12:49

De Serengeti is een streek met voornamelijk savannes en bossengebieden in Afrika. De Serengeti strekt zich uit over Tanzania en Kenia. In het gebied leven zo'n 2 miljoen wilde dieren, waaronder de blauwe gnoe, de steppezebra, de kafferbuffel en de tromsongazelle, maar ook de zebra, de giraf en de olifant. Wanneer rond oktober de droogte invalt in het heuvelachtige noorden, migreert zo'n anderhalf miljoen planteneters naar de zuidelijke vlaktes, waarbij de dieren de rivier de Mara moeten oversteken, wat jaarlijks voor spectaculaire beelden zorgt. De Serengeti is een bijzonder gebied en staat dan ook sinds 1981 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De droge grasvlaktes van de Serengeti vormen het thuis van een jonge mangoest, die we in het prentenboek "Alle dieren sliepen" volgen tijdens zijn toch door de graslanden op weg naar naar zijn veilige hol. Onderweg komt hij langs giraffen, zebra's, vervet apen, olifanten, ooievaars, een varaan, vlinders en jachtluipaarden, die allemaal op hun eigen unieke manier aan het slapen zijn.

 

"Alle dieren sliepen" is een prachtige eerste kennismaking met de uitgestrekte Serengeti en haar talloze bewoners, die  natuurgetrouw weergegeven worden in grote, sfeervolle prenten van illustrator Jenny Løvlie. Het prentenboek is verschenen bij Lemniscaat. Schrijfster Clare Helen Welsh en illustrator Jenny Løvlie werkten al eerder samen aan het eveneens bij uitgeverij Lemniscaat verschenen prentenboek "Tijd om naar het zuiden te gaan".

 

 

Het verhaal van Clare Helen Welsh is bedoeld als verhaaltje-voor-het-slapen-gaan en is dan ook rustgevend van toon. De kleine mangoest is in de avondschemering op weg naar zijn hol en onderweg neemt hij de schoonheid van de omgeving in zich op. Er gebeurt verder niets, want alle dieren slapen. De tekst is daarentegen aan rijke bron voor de ontwikkeling van de woordenschat, met liederlijke woorden als avondlucht, schemering, bladerdak, vlekkenpatroon, rivieroever, struikgewas, silhouet, sterrendeken en fonkelende sterren.

"Als alle dieren sliepen" is in de kleuterklas goed te gebruiken als introductie van het thema wilde dieren. De prenten laten de natuurlijke leefomgeving van aansprekende diersoorten als de giraf, de olifant en de zebra goed zien. Ook komend  meer onbekende diersoorten als de mangoest, vervetten en de nijlvaraan aan bod. Achterin het boek zijn drie pagina's opgenomen waarin precies beschreven wordt hoe de verschillende dieren slapen of tot rust komen. Want wist je bijvoorbeeld dat de solitair levende nijlvaraan het liefst op een boomstam slaapt, terwijl een zebra slechts korte dutjes doet om altijd alert te zijn om dreigend gevaar. En de kleine mangoest zelf? Die slaapt heerlijk in zijn ondergrondse hol, bovenop zijn broertjes en zusjes.

 

Bij "Alle dieren slapen" is een uitgebreide lesbrief gemaakt, die gratis is te downloaden op de website van de uitgeverij. Voor de lesbrief of meer informatie over dit boek, klik je op deze link:

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.