Leren lezen met boer Gijs: Pas op voor die koe!

Gepubliceerd op 24 april 2024 om 14:58

Boeken hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Mijn ouders lazen graag en mijn vader had als motto dat je nooit te veel boeken kon hebben. Ik heb dan ook nooit bespaard op boeken voor mijn dochter (en mezelf). Toen mijn dochter leerde lezen, gingen we geregeld naar België om te snuffelen tussen de Belgische kinderboeken. De selectie aan kinderboeken in de supermarkt aldaar, overtrof eigenlijk al de kinderboekenafdeling in de boekwinkel dichtbij huis. De Belgische kinderboeken vond ik vaak ook net wat mooier: duidelijke en grote letters en kleurrijke afbeeldingen. Bij veel Belgische uitgeverijen staat het kind duidelijk centraal, zo ook bij de uitgeverij Clavis.  Al ruim 45 jaar brengt de uitgeverij kinderboeken op de markt met als doel de leefwereld van kinderen zo mooi mogelijk te maken met droomrijke, leerzame en fantasie prikkelende verhalen. De wereld van morgen zal er uitzien als de dromen van de kinderen van vandaag is de visie van de uitgeverij en het kunnen genieten van boeken speelt daarbij een belangrijke rol. Samen lezen is niet alleen leuk en leerzaam, maar zorgt ook voor verbinding. Clavis heeft een nieuwe reeks prentenboeken uitgebracht voor beginnende lezers: Leren lezen met boer Gijs. De boeken zijn geschreven door Carlo Peeters en van kleurrijke illustraties voorzien door Susanne Kolster.

 

Gijs en zijn zusje Saar wonen op een boerderij en daar beleven ze allerlei avonturen. In het eerste deel van de serie, "Pas op voor die koe!", besluit Gijs dat hij koe 11 wel even uit de wei zal halen voor pap, omdat pap de stal wil afsluiten. Natuurlijk gaat Gijs' zusje Saar ook mee de wei in. Koe 11 is echter stug van karakter en is niet van plan om te luisteren naar de kinderen. Zal het Gijs en Saar lukken om de koe naar de stal te bewegen?

 

 

Inmiddels zijn er drie boeken in serie Leren leen met boer Gijs verschenen en de boeken zijn geschikt voor kinderen die 6 à 8 maanden leesonderwijs hebben gevolgd. De boeken hebben geen AVI-codering, maar de korte zinnen beginnen allemaal op een nieuwe regel en er worden geen hoofdletters gebruikt. De boeken zijn uitgebracht op het kenmerkende vierkante prentenboekenformaat van de uitgeverij en zijn dus ook uitermate geschikt om voor te lezen. In de boeken zijn ook een aantal spelletjes met letters opgenomen en zelfs een stripverhaal.

 

Zoals gezegd zijn er inmiddels drie boeken in de serie Leren lezen met boer Gijs verschenen. In het boek "Een dief in de wei" gaan Gijs en Saar samen met hun buurmeisje Roos op zoek naar een mysterieuze dief het voorzien heeft op de klemmen die pap heeft neergezet om een mol te vangen.

In "Bram is boos" komt neef Bram logeren bij Gijs en Saar, maar dat alles behalve gezellig. Bram is namelijk boos en maakt alle dieren op de boerderij bang. Wat zou er met Bram aan de hand zijn?

 

Mijn inziens zijn deze boeken het waard om in gedachten te houden wanneer de schoolbibliotheek aangevuld mag worden. Het prentenboekenformaat zal zowel kleuters als kinderen uit groep 3 aanspreken en aanzetten tot (willen) lezen.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.