Soortenschat

Gepubliceerd op 10 juni 2022 om 13:44

Als je de natuur in gaat, is het alsof je een taal hoort waarvan je geen enkel woord begrijpt. Wil je die taal verstaan, dan moet je ergens beginnen. Waar? Bij dit boek.

Bij uitgeverij Gottmer is het boek "Soortenschat - Kindercanon van de natuur in de Lage Landen verschenen" verschenen. Het is een schitterend uitgevoerd boek, met een schat aan informatie en prachtig getekende prenten, waarin kinderen vanaf een jaar of acht, meegenomen worden in de wondere wereld van de natuur in Nederland en België. "Soortenschat" is geschreven door bioloog Geert--Jan Roebers en geïllustreerd door de Belgische illustrator Pieter Fannes.

 

 

Roebers werd als kind al gefascineerd door de natuur en het heelal. Na zijn studie biologie, werkte hij zeven jaar bij het Wereld Natuur Fonds als redacteur van het blad TamTam. Roebers schreef voor dit blad artikelen over de natuur voor kinderen. Hierna was Roebers werkzaam als eindredacteur van het schooltv-programma Nieuws uit de Natuur en begon hij een eigen tekstbureau, dat gespecialiseerd is in het schrijven over de natuur voor kinderen en schreef hij diverse informatie kinderboeken, waaronder het recent verschenen "Briljante Planten". Roebers is geen saaie bioloog: hij weet precies hoe hij kinderen enthousiast kan maken over de natuur en hun wonderen en vertelt hier op komische wijze over. Via de Schrijverscentrale is Geert-Jan Roebers dan ook te boeken voor een bezoek aan de klas.

 

 

In "Soortenschat - Kindercanon van de natuur in de Lage Landen" maken kinderen op een speelse wijze kennis met de natuur om zich heen. Alle kinderen laten zich graag verwonderen door de schoonheid van de natuur en vinden vaak de mooiste schatten. Stenen en schelpen verdwijnen in broekzakken en worden gekoesterd. "Soortenschat" gaat uit van deze kinderlijke verwondering en wil de kinderen graag kennis bijbrengen over de soorten die er in de natuur te vinden zijn. En dan begin je dicht bij huis, of aan zee. Net wat uitkomt. Hoe meer planten en dieren je kent, hoe leuker het wordt.

 

In "Soortenschat"  zijn meer dan 100 soorten verzameld: vogels, planten, insecten, zeedieren, paddenstoelen en nog veel meer. De soorten zijn overzichtelijk ingedeeld in verschillende hoofdstukken. Op elke pagina wordt één soort besproken met korte, informatieve tekstjes, prachtige illustraties en bijzondere gekke weetjes. Want wist je al dat er bijna 100 soorten ijsvogels zijn en dat ze ondanks hun naam, het liefst in warmere streken wonen?

 

"Soortenschat" is zoals gezegd een prachtig uitgevoerd boek, dat natuurlijk prima aansluit bij het Kinderboekenweek thema Gi-ga-groen. Het boek is een heerlijk naslagwerk voor kinderen, waarin ze heerlijk kunnen wegdromen en al hun gevonden schatten kunnen aankruien. Maar "Soortenschat" is ook ontzettend leuk om in de klas te hebben! Alle bekende en minder bekende bomen, bloemen en dieren komen voorbij, dus het boek is het hele jaar goed bruikbaar en biedt een schat aan informatie.  Bovendien kun je op de website 120 getekende oefenkaartjes downloaden, om diverse spelletjes mee te spelen in de klas. Rubriceren, sorteren, tellen, memory, woordvelden maken... de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos. "Soortenschat - Kindercanon van de natuur in de Lage Landen" verdient dan ook zeker een plekje in elke schoolbieb.