Knappe Koppen: Nikola Tesla

Gepubliceerd op 10 juni 2023 om 12:29

Elke generatie heeft zijn eigen uitdagingen. Toen ik opgroeide, hingen er overal 'Ban de bom' posters en maakten we ons zorgen over het gat in de ozonlaag en zure regen. De huidige generatie kinderen groeit op in een tijd waarin zij dagelijks geconfronteerd worden met de klimaatcrisis: de opwarming van de aarde, het smelten van de ijskappen, extreme weersomstandigheden en natuurlijk plastic soep. Wij bereiden de kinderen voor op een toekomst, waarvan we nu nog niet weten hoe die eruit komt te zien. We zetten in op de ontwikkeling van het creatieve denkproces, zodat de kinderen flexibel om leren gaan met een snel veranderende wereld. Om de wereld waarin je leeft beter te kunnen begrijpen en de toekomst beter te kunnen duiden, is historisch besef en persoonsvorming nodig. Het kijken naar het verleden, is dus belangrijk om vooruit te kunnen kijken.

Alexander von Humboldt was als wetenschapper zeer geïnteresseerd in de wereld in al haar verschijningsvormen en tijdens zijn vele expedities, voerde hij diverse experimenten uit Humbodt wordt vaak de ontdekker van de natuur genoemd, die een expert werd in het opmeten van de wereld. Zijn onderzoeken vormden onder meer de grondslag voor de ontwikkeling van de fysische geografie en de meteorologie. Alexander von Humboldt was dus eigenlijk de eerste klimaatgenie.

Uitgeverij Clavis laat met de serie 'Knappe Koppen' kinderen kennismaken de grootste wetenschappers en uitvinders aller tijden. Door tal van uitvindingen heeft de loop van de wereldgeschiedenis een andere wending gekregen. Uitvindingen die nog altijd van groot belang zin voor ons in ons dagelijks leven.  Er zijn inmiddels drie delen verschenen in de serie 'Knappe Koppen: 

 

Het eerste deel gaat over Marie Curie, die met haar baanbrekende onderzoek naar radioactiviteit mogelijkheden creëerde voor de nucleaire geneeskunde. In het tweede deel maken we kennis met  de al eerder genoemde Alexander von Humboldt en in het derde deel staat het leven en werk van Nikola Tesla centraal, de in het huidige Kroatië geboren wetenschapper die de wisselstroommotor uitvond. De uitvindingen van Tesla zijn nog altijd van groot belang voor de manier waarop wij met elektriciteit omgaan.

Tegen de tijd dat de kinderen in mijn huidige groep 3/4 hun rijbewijs gaan halen, moeten alle nieuwe auto's die op de markt komen elektrisch zijn. Wanneer het gaat om elektrisch rijden, wordt vaak de naam Tesla genoemd. De autofrabikant  heeft als missie de wereldwijde transitie naar duurzame energie te versnellen, door de traditionele auto die wordt aangedreven door een verbrandingsmotor, te vervangen door een luxueuze elektrische variant. Tesla Inc. Tesla werd in 2003 opgericht door Martin Ebenhard en Marc Tarpenning. Een jaar later investeerde Elon Musk in het bedrijf en sindsdien wordt hij als medeoprichter genoemd. Het bedrijf is genoemd naar de Nikola Tesla, over wiens leven we alles kunnen lezen in het derde deel in de serie 'Knappe Koppen' van Peter Nys & Conz.

 

Nikola Tesla werd in 1856 geboren tijdens een zomerse onweersstorm. Hij had een oudere broer die zeer intelligent was. Nikola was er als vijf jarig jongetje getuigen van hoe zijn broer op twaalfjarige leeftijd overleed door een ongeluk, waarna Nikola besloot dat hij minstens net zo slim moest worden als zijn broer was geweest.

Nikola is inderdaad een slimme, maar ook handige jongen. Tijdens zijn jeugd maakt hij kruisbogen en propjesschieters die veel beter werken dan de creaties van zijn vrienden en uiteindelijk vertrekt hij naar de universiteit van Graz, waar hij kennismaakt met de eerste dynamo. De dynamo kan elektriciteit opwekken, maar ook als motor dienen, wanneer je er elektriciteit in stopt. Sindsdien is Nikola Tesla geobsedeerd door elektriciteit. De dynamo werkte op gelijkstroom, net zoals de gloeilamp die Edison had uitgevonden. Tesla wil wisselstroom uitvinden en door de experimenteren met magnetisme, lukt hem dat.

In 1884 verhuisd Tesla naar de Verenigde Staten, waar hij voor Thomas Edison gaat werken. Edison belooft Tesla vijftig duizend dollar, als hij erin slaagt zijn gelijkstroommotors en generatoren te verbeteren. Dit lukt, maar Edison weigert om Tesla het beloofde geld te betalen.

 

Tesla vertrekt bij het bedrijf van Edison en richt zijn eigen bedrijf op, waarmee hij zich richt op wisselstroom. Tesla is ervan overtuigd dat wisselstroom belangrijker zal worden voor de toekomst dan gelijkstroom. Edison gelooft niet in wisselstroom en wil bewijzen dat wisselstroom mensen zal vermoorden. Hij elektrocuteert zelf honden om zijn beweringen kracht bij te zetten. Maar Tesla's uitvinding verovert de wereld en uiteindelijk moet zelfs Edison zijn ongelijk toegeven.

Elektriciteit is tot dan toe altijd verplaatst via stroomkabels, maar Tesla heeft de droom om draadloze stroomverbindingen te maken. Hij bouwt een afstandsbediening waarmee hij een boot kan aansturen en bouwt een groot lab in Colorado Springs, waar hij diverse experimenten uitvoert op het gebied van draadloze energie. In 1901 bouwt Tesla de Wardenclyffe Tower, waarmee hij draadloos berichten wilde versturen naar Engeland. De komt van de toren bracht echter veel onrust met zich mee, door felle lichtflitsen en oorverdovend kabaal, waardoor de geldschieters zich terugtrokken en Tesla zijn toren uiteindelijk als schroot heeft moeten verkopen. Hoe briljant Tesla en zijn uitvindingen ook waren, uiteindelijk raakte hij in onmin en stierf hij berooid op een hotelkamer in New York in 1943. De Amerikaanse overheid nam al zijn notities in beslag, omdat zij bang waren dat deze in handen zouden vallen van de Sovjet-Unie.

 

 

Het boek 'Knappen Koppen Nikola Tesla' vertelt het levensverhaal van Tesla. Het boek is geschikt voor jonge onderzoekers vanaf 9 jaar. In het boek staan ook diverse uitdagingen en feiten oom over na te denken en een aantal uitdagingen om mee aan de slag te gaan. In elk geval zullen de kinderen na het lezen van dit boek, het gebruik van de afstandsbediening van de televisie of het versturen van berichten via hun telefoon, met andere ogen bekijken. Want al deze dingen die we nu zo normaal vinden, waren zonder Nikola Tesla niet mogelijk geweest en zijn uitvindingen zullen ook in de toekomst een belangrijke rol blijven spelen. 'Knappe Koppen' is dus een leuke serie boeken, die de geschiedenis tot leven wekt.

 

Verder lezen over dit boek of de andere delen in de reeks 'Knappe Koppen'?