Licht uit, spot aan!

Gepubliceerd op 27 juni 2023 om 10:31

Jaren geleden ben ik als PABO-student voor  stage naar Londen geweest. Natuurlijk was het geweldig om rond te mogen kijken op de Engelse scholen die we bezochten, maar het hoogtepunt van de reis was voor mij het bezoek aan de heuse West End musical Miss Saigon in Covent Garden. Ik vond het zo'n bijzondere ervaring, dat ik later ook The Phantom of the Opera in Londen ben gaan bekijken. Bij uitgeverij Lemniscaat is voor alle theater liefhebbers in samenwerking met The Royal Opera House in Londen, een bijzonder prentenboek verschenen: "Licht uit, spot aan!".

 

 

Het is de avond van de première van het beroemde ballet De Notenkraker en huiskat Figaro neemt de lezer mee op een rondleiding achter de schermen in The Royal Opera House. Van de kostuumafdeling tot de spitzenkamer, van de decorafdeling en de rekwisietenruimte tot aan de wapenkamer, de balletstudio, de repetitieruimte, de kleedkamer en zelfs de orkestbak. Werkelijk alles komt voorbij in dit schitterde vormgegeven prentenboek, boordevol interessante wetenswaardigheden over alles wat er komt kijken bij het neerzetten van een voorstelling in het theater. Op elke dubbele pagina laat Figaro een andere ruimte zien in het theater en maken we in korte teksten kennis met alle mensen die achter de schermen aan een voorstelling meewerken.

 

 

De prachtige en kleurrijke illustraties in "Licht uit, spot aan!" zijn van Lauren O’Hara. Zij studeerde beeldende kunst en illustratie aan Kingston University. en heeft zelf enige tijd gewerkt als decorontwerper. In het boek wordt duidelijk uitgelegd wat een decorontwerper precies doet. Aan het eind van het boek wordt de lezer uitgenodigd om zelf bij het toneel te komen. Maar wat wil je dan precies doen? Wil je dansen of dirigeren, het decor ontwerpen of juist pruiken maken? In de wereld van het theater is van alles mogelijk. Maar het blijft natuurlijk ook gewoon leuk om naar een voorstelling te kijken. 

 

"Licht uit, spot aan!" is een interessant boek om te behandelen in de klas wanneer je binnenkort samen een voorstelling gaat bekijken. Het zijn immers niet alleen de zichtbare dansers en de hoorbare muzikanten die het applaus na afloop verdienen. Het boek geeft een bredere kijk op de wereld van het toneel en alles wat er komt kijken bij het neerzetten van een voorstelling. Wanneer kinderen hier vooraf bewust van worden gemaakt, zullen zij ook met andere ogen kijken naar de voorstelling en zullen zij met meer aandacht kijken naar het decor, de kostuums en wellicht zelfs naar een neus-prothese van één van de spelers. Dit prachtige prentenboek is dan ook een mooie aanvulling in de boekenkast, van alle juffen en meesters die graag cultuuronderwijs verzorgen.

 

Meer lezen over dit bijzondere prentenboek?