Lotte en Fenna op reis door Europa

Gepubliceerd op 8 juli 2023 om 12:07

De zomervakantie staat voor de deur of is zelfs al begonnen. Terwijl we in de klas aan het afronden en opruimen zijn, hoor ik de kinderen in de klas opgewonden praten over de vakantieplannen die er zijn. Via Google Earth hebben we een aantal plekken bekeken waar de kinderen naartoe gaan: we zijn van Polen naar Zeeland gevlogen, van Spanje naar Turkije en we hebben zelfs gekeken waar Japan ligt, waar daar gaat de nieuwe meneer naartoe. Met Google Earth vlieg je rond de wereld en kun je zelfs inzoomen op attractieparken als Toverland en Legoland Billund. En ja, ik weet dat er heel wat kinderen zijn die niet op vakantie kunnen, dus het zal voor elke leerkracht een afweging zijn of het wel of niet gepast is om over dit onderwerp te werken in de klas, maar voor wie het thema Op Reis wel op planning heeft staan, is er bij uitgeverij De Fontein een ontzettend leuk en leerzaam prentenboek verschenen: "Lotte en Fenna op reis door Europa".

 

Lotte en Fenna zijn twee lieve zusjes die meer van de wereld willen zien en weten. Ze besluiten samen op reis te gaan door Europa. De zusjes bezoeken in het boek elf verschillende landen. Het verhaal is in korte rijmpjes van telkens vier regels geschreven en daardoor al geschikt om voor te lezen voor kinderen vanaf vier jaar. Van elk land staat een landkaart afgebeeld, waarin allerlei wetenswaardigheden zijn getekend. In de versjes leren we elk land beter kennen. Zo leren we dat België geen provincies heeft maar gewesten, dat men in Spanje tapas eet voor lunch, dat je in de Italiaanse stad Venetië in een gondel kunt varen en dat je de Engelse kroonjuwelen in de Tower of Londen kunt bekijken. In elk land is ontzettend veel te ontdekken!

De teksten in het boek zijn geschreven door Jannie van der Heijden en op vernuftige wijze weet zij in de korte rijmpjes ontzettend veel informatie te verwerken over het land, de taal, de bijzondere gebouwen en gerechten die je eigenlijk moet proeven. Toch voelt het boek op geen enkel moment aan als een opsomming van feitjes.

Esther van den Nieuwenhof verzorgde de illustraties. In haar cartoonachtige prenten vol kleine humoristische details, valt ontzettend veel te ontdekken, wat het boek ook voor wat oudere kinderen geschikt en interessant maakt. Want welke dieren komen er allemaal voor in Europa, welke beroemde gebouwen kom je tegen of hoe ziet de vlag van elk land eruit? Het valt allemaal te ontdekken in dit boek.

 

 

Lijkt dit boek je leuk? Bezoek dan ook zeker de website van Lotte en Fenna, waarop je kleurplaten en werkbladen kunt downloaden en extra feitjes kunt vinden. "Lotte en Fenna" is het eerste deel in een nieuwe reeks, want de twee zusjes hebben gelukkig al een idee waar hun volgende reis naartoe zal gaan. Ik kan in elk geval niet wachten, want ik vind het heerlijk om de kinderen in mijn klas meer te leren over de wereld waarop zij wonen en ze mee te nemen op avontuur.