De Tovenaar van Oz

Gepubliceerd op 23 januari 2024 om 10:55

In de loop der tijden zijn er verschillende verhalen geschreven die het verdienen om doorgegeven te worden aan een nieuwe generatie. Deze verhalen worden vaak aangeduid met de term 'klassieker', wat min of meer inhoudt dat het verhaal gezien wordt als een meesterwerk  Een klassiek verhaal draait meestal om één hoofdpersoon, die door andere personages wordt geholpen of tegengewerkt. 'De Tovenaar van Oz' van L. Frank Baum uit 1900 is zo'n klassieker die het zeker verdient om doorgegeven te worden aan een nieuwe generatie. Bij uitgeverij Clavis is in de reeks 'Pareltjes van verhalen' nu een prachtige hertaling verschenen van dit tijdloze boek, geschreven en prachtig geïllustreerd door Sara Ugolotti. Het verhaal is door Ugolotti is een modern en sprookjesachtig jasje gestoken, waardoor het verhaal toegankelijk wordt voor een nieuwe generatie kinderen vanaf een jaar of vijf.

 

 

Het originele verhaal 'The Wonderful Wizard of Oz' verscheen in 1900 in Amerika. L. Frank Baum wilde een modern sprookje schrijven voor kinderen, dat niet zo moraliserend was als de sprookjes van de Gebroeders Grimm of Hans Christian Andersen. 'De Tovenaar van Oz' gaat over het meisje Dorothy, dat samen met haar hondje Toto na een tornado terecht komt in het fantasierijk Land van Oz. De tornado laat haar huisje landen bovenop de slechte heks van het Oosten, die de inwoners van Oz gevangen hield. De inwoners van het Land van Oz worden op deze wijze bevrijd  en als dank krijgt Dorothy haar magische schoenen. Volgens een goede heks kan Dorothy alleen terugkeren naar huis door de grote Tovenaar van Oz om hulp te vragen, De tovenaar woont in de Stad van Smaragd. Door een pad van gele klinkers te volgen, kan Dorothy de stad vinden. Onderweg ontmoet Dorothy een levende vogelverschrikker, die ook de hulp van de tovenaar goed kan gebruiken, Hij hoopt dat de tovenaar hem hersens kan geven. Samen vervolgen ze hun weg en ontmoeten ze ze ook nog een blikken man en een bange leeuw. De blikken man hoopt op een hart en de bange leeuw op meer moed. Hoewel het simpel lijkt om de weg te vervolgen, komt het bonte gezelschap onderweg voor allerlei spannende avonturen en uitdagingen te staan. En dan blijkt de grote tovenaar ook nog eens geen tovenaar te zijn! 

 

 

Het originele boek werd rijk geïllustreerd door W.W. Denslow. Op elke pagina stond een afbeelding, wat voor boeken uit die tijd heel bijzonder was. Het boek werd enorm succesvol en Baum schreef wel 16 vervolgverhalen. In 1939 werd 'De Tovenaar van Oz' voor het eerst verfilmd met Judy Garland in de rol van Dorothy. Sindsdien zijn er vele boeken, verhalen en verfilmingen verschenen die allemaal gebaseerd zijn op het originele verhaal van Baum; Het boek bevindt zich sinds 1956 in het publieke domein, wat betekent dat er geen auteursrechten meer van toepassing zijn.

 

Sara Ugolotti blijft in haar versie van 'De Tovenaar van Oz' dichtbij het originele verhaal, hoewel zij natuurlijk keuzes heeft moeten maken. Wanneer Dorothy is het Land van Oz met Tot en haar huisje bovenop de slechte heks is geland, waarmee zij per toeval de inwoners van het Land van Oz heeft bevrijd, wijst de goede heks Dorothy de weg naar de Tovenaar.  Dorotthy ontmoet vervolgens  in een paragraaf de vogelverschrikker, de blikken man en de leeuw.

De kleurrijke prenten van Ugolotti zijn stuk voor stuk sprookjesachtig. Zo roept het veld met wel 1000 klaprozen een toepasselijke dromerige sfeer op, aangezien Dorothy en de leeuw hier inslaapvallen door de speciale geur van het stuifmeel. De volledig groene Stad van Smaragd oogt daarentegen mysterieus. Hier geeft de Tovenaar van Oz Dorothy en haar vrienden de opdracht om de boze heks van het Westen te verslaan. Op hun reis naar de heks komen ze langs wonderlijke plekken. Ze ontsnappen aan reuzen met lange nekken, komen terecht in een Stad van Porselein, ontmoeten een gigantische spin in een donker bos en worden door het leger van vliegende apen van de heks gevangen genomen..

Ondanks de spannende avonturen die Dorothy en haar vrienden beleven, heeft Ugolotti in haar woorden en illustraties het verhaal een luchtige en positieve uitstraling weten te geven. Natuurlijk loopt het verhaal ook goed af en keren Dorothy en Toto op de laatste pagina na drie klikken met de magische schoentje terug naar huis. 'De Tovenaar van Oz' is verschenen bij uitgeverij Clavis en is geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar. Een tijdloze klassieker, is een nieuw, fantasierijk jasje.

 

Meer lezen over dit prentenboek? Klik op de roze knop.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.