Tijdvak 1: jagers en verzamelaars (de prehistorie)


Scrol naar beneden voor de materialen of klik op een van de links om naar thema pagina over dinosauriërs of de ijstijd te gaan:


De prehistorie

De geschiedenis is volgens de klassieke indeling, vanuit Europees perspectief, ingedeeld in vijf periodes: de prehistorie, de oudheid, de middeleeuwen, de vroeg moderne tijd en de moderne tijd. De prehistorie is kortweg de periode in de geschiedenis voor de uitvinding van het schrift. Deze periode loopt dus van de oerknal tot zo'n 3000 jaar voor Christus. Omdat deze indeling in vijf periodes weinig houvast gaf, wordt in Nederland op scholen gewerkt met de indeling in tien tijdvakken, opgesteld door Commissie Historische en Maatschappelijke vorming van De Rooy.

Lees meer »

PowerPoint presentatie over de prehistorie:

De Prehistorie
PowerPoint – 18,0 MB 850 downloads

Bee bot mat de prehistorie:

Een vrolijke bee bot mat over de prehistorie met 30 kaarten uit te kiezen en in totaal 80 opdrachtkaarten:

- 30 woordkaarten met lidwoord

- 30 woordkaarten met lidwoord in verbonden schrift

- 20 pijlen kaartjes

Door de verschillende opdrachtkaartjes en woorden die oplopen in moeilijkheidsgraad, is deze mat geschikt voor de de kleuters en groep 3 en 4. Dit bestand kost €3,60. Klik op de roze knop of scan de qr-code, maar let op: na betalen moet je bestand direct downloaden.

 


Kwartet over de prehistorie:

Een uitgebreid kwartet over de prehistorie, met aandacht voor de dinosauriërs, de ijstijd, de steentijd, de bronstijd, huizen, uitvindingen, de Vikingen en nog veel meer!

Met in totaal 14 setjes kaartjes, zodat je makkelijk twee aparte kwartetspellen kunt samenstellen uit deze bundel. Deze bundel kost €4,50. Klik op de roze knop of scan de qr-code om deze bundel aan te schaffen, maar let op, na betalen moet je het bestand direct downloaden.

 


Kleurplaat de prehistorie:

Of download deze kleurplaat als blockposter:

Blockposter De Prehistorie
PDF – 574,7 KB 490 downloads

Leespakket M4: thema de prehistorie

In dit pakker vind je vijf leesteksten over de prehistorie, geschreven op avi-M4 niveau. De teksten gaan over de t-rex, de steentijd, de mammoet, de bronstijd en de eerste boeren. Bij elke tekst zit ook een blad met vragen, een blad met oefenwoorden voor DMT-lezen en een extra werkblad met steeds een andere opdracht.

Dit pakket is te koop voor €3,50. Klik op de rode link of scan de qr-code. Let er op dat het bestand na betaling, direct moet downloaden.

 


Lesbrief grottekening


Werkboekje de prehistorie voor groep 3 en groep 4:


De prehistorie: Letterblokjes en dmt-oefenen


Woorden M4 flitsen eindigend op -end (3 seconde), thema dinosaurus


Woorden M4 flitsen eindigend op -end (1 seconde), thema dinosaurus


Dobbel zes op een rij: met ijsbergbeelden en verliefde hartjes, thema dinosaurus


Dobbel zes op een rij: met sommen


10 Loco-kaarten: de prehistorie


Mammoet jacht: bordspel voor 2