Gewoon zoals je bent - Jonny Lambert

Gepubliceerd op 18 mei 2021 om 08:23

Gewoon zoals je bent – Jonny Lambert

 

Titel: Gewoon zoals je bent

Schrijver: Jonny Lambert

Illustraties: Jonny Lambert

Uitgeverij: Veltman Uitgevers

Jaar: 2016

Oorspronkelijke titel: Little Why

Oorspronkelijke uitgave: Little Tiger Press, 2016

Vertaling: Ellen Hosmar / Vitataal

 

‘Gewoon zoals je bent’ is geschreven en geïllustreerd door de Britste beeldend kunstenaar Johnny Lambert. Hij heeft diverse prentenboeken op zijn naam staan, waarin altijd dieren de hoofdrol spelen. Het prentenboek is in Nederland in 2016 uitgegeven door Veltman Uitgevers en stond in de Prentenboeken-top 10 van 2018.

Op de uitnodigende, frisse witte kaft van het prentenboek, zien we het kleine olifantje Snuf, tussen de statige lange benen van een giraffe. Snuf moet netjes in de rij lopen van de kudde olifanten, maar er is zoveel te zien, dat dit niet lukt.

Kleine Snuf wordt afgeleid door alle dieren die de kudde onderweg tegenkomt. Eerst komt Snuf Gnoe tegen, die prachtige prikhoorns heeft. Snuf wil ook wel van die prikhoorns, zodat hij iedereen bang kan maken. Vervolgens ziet Snuf de superlange steltpoten van de giraffen. Snuf wil ook wel zo giga-groot zijn, een gespikkelde zachte vacht hebben zoals Cheeta, of superscherpe hap-hap-tanden hebben, zoals Krokodil die heeft. Telkens wanneer Kleine Snuf de rij verlaat, krijgt hij te horen: “Blijf in de rij!” Kleine Snuf wordt er zelfs verdrietig van.

Uiteindelijk komen de dieren aan bij een waterplas en krijgt Kleine Snuf te horen dat hij geen gespikkelde vacht of puntige hoorns nodig heeft. Kleine Snuf heeft immers flapper-de-flaporen en een super-spetterende slurf: “Kleine Snuf, je bent speciaal, gewoon zoals je bent!”

Het verhaal is vrij eenvoudig, maar daardoor goed te volgen voor peuters en kleuters, die zich ongetwijfeld zullen herkennen in Kleine Snuf. Het is immers niet altijd leuk om in de rij te moeten lopen, wanneer je om je heen zoveel interessante dingen ziet. Het telkens terugkerende ‘Blijf in de rij!’ is voor jonge kinderen uitnodigend om mee te roepen. Snuf wordt in het boek niet benoemd als een jongen of een meisje, waardoor kinderen hier hun eigen invulling aan kunnen geven.

De illustraties zijn duidelijk en aansprekend, met grappige details, zoals een kleine blauwe vogel die op elke pagina opduikt en Kleine Snuf zelfs uit de bek van de krokodil trekt. Op elke pagina zijn ook twee insecten te zien, die een keutel voortduwen.

‘Gewoon zoals je bent’ is een mooi vormgegeven prentenboek, over een vertederend olifantje en leent zich uitstekend voor interactief voorlezen. De illustraties concentreren zich op Kleine Snuf, waardoor van de andere dieren vaak alleen de poten, de staart, de bek of de slurf zijn afgebeeld. Kinderen zullen hierdoor willen raden welke dieren te zien zijn. Bovendien biedt het prentenboek voldoende mogelijkheden om met jonge kinderen te praten over het belang van het volgen van regels, om de Afrikaanse wilde dieren te bespreken, met hun typische uiterlijke kenmerken en natuurlijk om onderlinge verschillen tussen kinderen bespreekbaar te maken, met de boodschap dat iedereen speciaal is, gewoon zoals je bent.