Boeken: lees het haar rond


Seizoenen

Welk seizoen is het, Kikker?

Kikker is naast Nijntje, misschien wel het meest iconische figuurtje dat is voortgekomen uit een Nederlands talig prentenboek en is niet meer weg te denken uit de kleuterklassen. Kikker en zijn vriendjes Haas, Eend, Varkentje, Rat en Beertje hebben samen al vele avonturen beleefd, sinds in 1989 het eerste Kikker prentenboek uitkwam: "Kikker is verliefd". In alle verhalen draait het om de vriendschapsband tussen de vriendjes en hoe je elkaar kunt helpen en bijstaan wanneer dit nodig is. Kikker is een sympathieke maar ook naïeve optimist, die de wereld tegemoet treedt met zijn uitspraak Is het even niet prachtig! Kikker is het alter-ego van zijn geestelijk vader Max Velthuijs. Hoewel Velthuijs al in 2005 is overleden, wordt zijn nalatenschap en het Kikker-oeuvre nog steeds uitgebreid. Zo is er een animatieserie gemaakt rond Kikker en komen Kikker en zijn vriendjes tot leven in theatervoorstellingen. Ook zijn er diverse leerzame spelletjes op de markt gebracht. De prentenboeken over Kikker worden vertaald in 35 talen en worden wereldwijd verkocht. Die kleine naïeve Nederlandse Kikker, gaat dus de wereld over. 

Lees meer »

De gouden week

Krokodil mag niet meedoen!

Misschien is het wel het zinnetje dat ik het vaakste heb op de speelplaats: "Juf, ik mag niet meedoen." In het prentenboek "Krokodil mag niet meedoen!" mag Krokodil niet meedoen van Konijn, want krokodillen zijn vies, lawaaierig en bovenal superstom. Krokodil is anders. Konijnen zijn daarentegen fantastisch! Maar daar blijken niet alle vriendjes het mee eens te zijn. Al snel krijgen alle vriendjes ruzie met elkaar. Konijn roept dat katten stinken, Papegaai zegt dat konijnen zich aanstellen... En Krokodil? Hij stelt voor om gewoon samen te gaan voetballen.

Lees meer »

Beer zoekt een beste vriend

De eerste week van het nieuwe jaar staat meestal in het teken van de Gouden Week: we leren elkaar en de regels in de groep kennen, maken kennis met nieuwe routines en sluiten nieuwe vriendschappen.

Lees meer »

Herfst

Vos' favoriete seizoen

Twee jaar gelden bracht Veltman Uitgevers het prentenboek 'De Blaadjesdief' uit. Het boek was direct succesvol en heeft de afgelopen jaren in menig kleuterklas centraal gestaan tijdens de herfst. Nu is bij Veltman Uitgevers het prentenboek 'Vos' favoriete seizoen' verschenen en dit is opnieuw een superleuk boek! Alleen van de tekening op de kaft, word je al enthousiast natuurlijk. 'Vos' favoriete seizoen' is geschreven door Fiona Barker en voorzien van frisse, kleurrijke illustraties van Christine Pym. Dit duo werkte overigens al eerder samen aan het prentenboek 'Ik hou echt niet van de winter'.

Lees meer »

De Blaadjesdief

De Kinderboekweek 2022, die dit jaar van woensdag 5 tot en met 16 oktober loopt, heeft als motto Gi-ga-groen! De natuur staat centraal. De herfst is altijd een dankbaar thema om uit te werken in de kleutergroep. De prachtig gekleurde blaadjes, kale bomen en eekhoorntjes die hun wintervoorraad inslaan, spreken jonge kinderen natuurlijk tot de verbeelding.

Lees meer »

Vleertje Muis

Schrijfster en theatermaker Susanne Roos en illustrator Aniek Bartels hebben met Vleertje Muis een uniek boek afgeleverd. In het boek staan drie voorleesavonturen over de grappige kleine vleermuis Vleertje, die de wereld om hem heen op geheel eigen wijze ontdekt. En tja, dat is natuurlijk ook wel eens op zijn kop! Met het boek Vleertje Muis koop je eigenlijk een bundeling van drie prentenboeken in één, wat het boek erg aantrekkelijk maakt als voorleesboek.

Lees meer »

Egel op reis

Ik was een keer met mijn man bij de Action, ergens in augustus, de mussen vielen dood van het dak en ik liep daar trots te sjouwen met een grote houten egel, die ontzettend leuk was voor op mijn herfsttafel in de klas. Mijn man snapte daar niet veel van, die mopperde iets over dat mijn werk behoorlijk wat geld kost en dat die houten egel ook weer ergens op zolder bewaard moest worden. Zodra de blaadjes aan de bomen rood beginnen te verkleuren, is het tijd om de klas in het herfstthema aan te kleden. En tja, daar heb je nu eenmaal een grote houten egel voor nodig. En laat Egel nou net de hoofdpersoon zijn in het nieuwe (voorlees)boek "Egel op reis" van schrijfster Rosalie Hazeleger en illustrator Myriam Berenschot, dat is verschenen bij uitgeverij Clavis.

Lees meer »

Op zoek

Veel mensen schijnen tegenwoordig op zoek te zijn. Op LinkedIn kom ik  regelmatig mensen tegen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, op televisie zijn ontzettend veel programma's te zien over mensen die op zoek zijn naar een nieuwe liefde, een nieuw leven in de zon, een nieuw huis of interieur, spiritualiteit of zelfs een rustiger gezinsleven ergens in een vervallen boerderij op een dorre berg in Spanje. Het op zoek zijn naar een nieuwe invulling van het leven, lijkt dan ook een actueel thema te zijn. In het prentenboek "Op zoek" maken we kennis met Vos. Vos woont al zijn hele leven in het bos en hoewel hij er altijd tevreden is geweest, begint het op een dag te kriebelen. Vos besluit dat hij toe is aan iets nieuws en trekt de wijze wereld in, op zoek naar een mooi plekje.

Lees meer »

Halloween

Prentenboeken over Halloween

Halloween is een feestdag die steeds meer en meer gevierd wordt in Nederland en België. Aangezien ik eind oktober jarig ben, vind ik het leuk om mijn verjaardag met de kinderen in de klas te vieren met een Halloweenfeest. De kinderen mogen dan verkleed komen en de werkjes pas ik op die dag aan, aan het thema Halloween. En natuurlijk lees ik die dag ook een leuk prentenboek voor. Er zijn inmiddels een aantal boeken verschenen die goed passen bij het thema Halloween. In dit blog zal ik er drie bespreken.

Lees meer »

Sinterklaas

Lotta en de brieven voor de Sint

Over de behulpzame kip Lotta zijn al een twintigtal prentenboeken verschenen. De witte kip is het geesteskind van Diane Put en Rik de Wulf. Lotta heeft al heel veel avonturen beleefd samen met tante Cato, de kuikens en al haar andere vriendjes. Er waren al boeken over Lotta en de paashaas, Lotta viert kerst en zelfs Lotta viert carnaval en nu is er dan ook een Lotta-boek in het thema Sinterklaas.

Lees meer »

Sinterklaas

Hij komt... Hij komt.... De vernieuwde versie van het boek "Sinterklaas" van Charlotte Dematons verschijnt vandaag (16 oktober 2023. Een paar jaar geleden werden er astronomische bedragen geboden voor de oorspronkelijke uitgave van  "Sinterklaas".  Het boek werd vanaf 2017 niet meer herdrukt op verzoek van Dematons zelf, omdat de prenten niet meer van deze tijd waren. Toch probeerden veel mensen alsnog een tweedehands exemplaar te bemachtigen, terwijl tegelijkertijd de vraag naar een moderne versie van het boek, steeds sterker werd.

Lees meer »

Vier nieuwe Sinterklaas boeken

Sinds de Roetpiet zijn intrede heeft gedaan, ben ik de eigenaar van een grote stapel Sinterklaas boeken, die ik niet meer kan voorlezen in de klas. Ik probeer elk jaar een paar nieuwe Sinterklaas boeken te kopen, om mijn toch al grote collectie up to date te houden. In dit blog bespreek ik dan ook vier gloednieuwe Sinterklaas boeken. Een zoekboek, een versjesboek, een voorleesboek en een Avi-leesboek.

Lees meer »

De Pinguïnsint en andere dierenklazen

De eerste vermelding van het Sinterklaasfeest stamt uit 1360. Sint-Nicolaas was bisschop van Myra (dat in het huidige Turkije ligt) en werd vereerd als beschermheer van onder andere ongehuwde meisjes, zeelieden en studenten. Ook zou Sint-Nicolaas diverse wonderen verricht hebben, zoals het weer tot leven wekken van drie levenloze jongens. Volgens de eerste overleveringen, kregen kinderen voedsel, schoenen en andere geschenken op 6 december. Het eerste schoentje werd gezet op 5 december 1427 in het Utrechtse Sint-Nicolaaskerk. De arme kinderen mochten hun schoen zetten in de kerk, waarna deze werden gevuld door de rijkere stadsgenoten. Dit tafereel is door de Jan Steen vastgelegd op zijn schilderij Sint-Nicolaasfeest.

Lees meer »

Kerstmis

Prentenboeken over Kerstmis

De kerstperiode is bij uitstek de periode om gezellig voor te lezen in de klas, bij een knapperend houtvuurtje op het digibord. Een van de bekendste kerstverhalen is natuurlijk 'A Christmas Carol' van Charles Dickens, over de gierige vrek Scrooge, die zijn klerk Bob Cratchit liever laat werken tijdens kerstmis, dan dat hij hem een vrije dag gunt. De ware kerstgedachte is niet aan Scrooge besteed: hij denkt alleen maar aan geld.

Lees meer »

Winter

Ik heb wel een mammoet gezien!

Een groep onderzoekers is op Antarctica om onderzoek te doen naar pinguïns. Pinguïns zijn schattig, fenomenaal en cool, maar de jongste onderzoeker wil dolgraag een mammoet zien. Een wolharige mammoet, die al lang is uitgestorven en waar bovendien geen enkel bewijs van is gevonden dat er ooit eentje op Antarctica heeft rondgelopen. Maar de jonge onderzoeker komt wel degelijk een mammoet tegen: eentje op een skateboard, met een zonnebril op. Wanneer de jonge onderzoeker opgewonden verteld dat hij een mammoet heeft gezien, gelooft niemand hem, dus mokt hij:  "Ik heb wel een mammoet gezien!"

Lees meer »

Houden pinguïns van de kou?

Huy Lewis-Jones is een druk bezet man. Als milieuhistoricus die verbonden is aan de universiteit van Cambridge, heeft hij diverse expedities en onderzoeksprojecten geleid over de hele wereld. Of het nu gaat om het fotograferen van apen in jungle, het leiden van een expeditie in de wildernis of het bewaken van ijsberen, Lewis-Jones heeft het allemaal gedaan. De levende natuur loopt als een rode draad door zijn leven en hij vertelt graag over zijn avonturen in zijn boeken. Ook is hij een graag geziene gast in diverse televisieprogramma's van de BBC. Bij uitgeverij Lemniscaat is het informatieve kinderboek "Houden pinguïns van de kou?" verschenen, waarin Lewis-Jones jonge lezers meeneemt op pinguïn-expeditie. Alles wat je maar wilt weten over pinguïns, komt in dit boek aan de orde: van de verschillende soorten pinguïns, tot hun afgelegen woongebieden, van prehistorische pinguïns tot aan ruimtepinguïns... En natuurlijk de allerbelangrijkste vraag: houden pinguïns eigenlijk wel van de kou?

Lees meer »

Winterse vriendschappen

De dagen worden korter en de avonden langer. Sinterklaas is onderweg naar Nederland en voor elke leerkracht breekt er een drukke periode aan. Zodra Sinterklaas weer vertrokken is, wordt de kartonnen schoorsteen in de klas weer afgebroken, om plaats te maken voor een vrolijk versierde kerstboom met fonkelende lichtjes. Ondanks alle drukte die de decembermaand met zich meebrengt, moet er ook al nagedacht worden over de periode na de kerstvakantie. Welk thema wordt centraal gezet? Als alle feestdagen achter de rug zijn en de kinderen twee weken vakantie hebben gehad, breekt vaak een wat rustiger periode aan. Veel scholen kiezen ervoor om de eerste weken van het nieuwe jaar extra aandacht te besteden aan groepsvorming, de zilveren weken. Daarnaast bieden de seizoenen een vaste structuur aan het schooljaar, waardoor er vaak in januari gekozen wordt voor een winters thema. In dit blog laat ik twee prentenboeken zien die prima passen in het thema winter en aansluiten bij de zilveren weken. Twee hartverwarmende verhalen over liefde en familie, het zorgdragen voor elkaar en de onvoorwaardelijke vriendschappen tussen een gewonde albatros en een  pinguïn en een verdwaald rendierjong en een roodborstje.

Lees meer »

Ukkie en kleine Pukkie

Een jak is niet een alledaags dier natuurlijk, want het dier komt eigenlijk alleen voor in Centraal-Azië, maar het is wel het dier dat de Britse Lu Fraser uitkoos voor haar prentenboek Ukkie. In het vertederde prentenboek wil de kleine jak Ukkie het liefst zo snel mogelijk groot zijn en allerlei interessante dingen meemaken, maar hoeveel ze ook eet en haar spieren traint, ze blijft de kleinste jak van allemaal

Lees meer »

Pinguïnpakketje en andere boeken over post

Na Sinterklaas en Kerst, staat vanaf januari vaak het thema winter op het programma in de kleutergroep. Maar de Nederlandse winters staan niet gerant voor sneeuw en ijs. Het kan daarom handig zijn om thema winter te verwerken in een ander thema, bijvoorbeeld in het thema post. Hoewel er steeds minder brieven en kaarten verstuurd worden, is post voor de meeste kinderen iets magisch. Een verjaardagskaart die zomaar door de brievenbus valt, een ansichtkaart van oma of een brief van je beste vriendje of vriendinnetje. Het thema post nodigt uit tot lezen en zelf schrijven. 

Lees meer »

Prentenboeken over de winter

Volgens Platform Onderwijs 2032 is het werken met thema's het onderwijs van de toekomst. Binnen een thema komen kennis en vaardigheden van verschillende leerlijnen samen binnen een samenhangend onderwijsaanbod, waardoor er meer betrokkenheid en motivatie bij de leerlingen ontstaat. In kleutergroepen wordt al voornamelijk thematisch gewerkt, waarbij de leerkracht zelf  een gevarieerd en passend onderwijsaanbod samenstelt voor de leerlingen. Een nieuw thema kan in de klas geïntroduceerd worden door het voorlezen van een prentenboek. In dit blog bespreek ik drie prachtige en nieuw verschenen prentenboeken over de winter, die echter alle drie een andere invalshoek kunnen geven om rond het thema de winter te werken in de kleutergroep.

Lees meer »

Lente: prentenboeken over jonge dieren

Bekijk de lente met een knipoog

De dagen worden langer, in de bermen bloeien narcissen en de vogels zijn druk in de weer met het bouwen van hun nestjes. Het is duidelijk: de lente staat op het punt van uitbarsten en dat zorgt in de kleutergroepen ook altijd voor een explosie van vrolijkheid: gevouwen tulpen op het raam, kikkervisje in een kom, boerderijdieren op de kijktafel en een breed scala aan prentenboek onder het bureau van de juf of meester. Er zijn heel wat boeken verschenen over de lente en elk jaar komen er meer bij. Ook dit jaar. In dit blog stel ik twee nieuwe prentenboeken aan jullie voor die over de lente gaan, maar dan wel met een knipoog. "Iedereen, groot en klein... We zijn allemaal bijzonder" is geschreven en geïllustreerd door de Engelse Jane Chapman en uitgekomen bij Veltman Uitgevers. Haar bekendste prentenboek is waarschijnlijk "Dottie's eieren". "Te veel troep!" is eveneens geschreven en geïllustreerd door een Engelse, namelijk Emily Gravett. Het prentenboek is verschenen bij Lemniscaat, Gravett kun je kennen van het grappige prentenboek "Abel en Ad" over twee ratjes dat is geïnspireerd op haar eigen twee ratten.

Lees meer »

Dappere vogels

Vanaf het moment dat Uil uit zijn ei is gekropen, heeft hij maar één wens: hij wil dolgraag een echte ridder worden! Maar ridders zijn groot en sterk en Uil is maar een kleine vogel.

Lees meer »

Ik ben er voor je

Jonge kinderen ontdekken de wereld om hen heen middels spel en natuurlijk met vallen en opstaan. Ook jonge dieren moeten hun leefomgeving leren kennen. In het prentenboek "Ik ben er voor je" van Karl Newson zien we hoe een zestal jonge dieren kennismaakt met de prachtige wereld om hen heen. De vertederende prenten in het boek zijn van de hand van Rosalind Beardshaw.

Lees meer »

In mei leggen alle vogels een ei

In de lente wordt er in de kleutergroep vaak gewerkt rond het thema groeien en bloeien. Vrolijke werkjes van bloeiende bloembollen en kuikentjes die uit een ei kruipen, versieren de prikborden. Bij uitgeverij Lemniscaat zijn er twee prachtige prentenboeken verschenen waarin het proces van het uitboeiden van een ei en het opvoeden van een kuiken wordt besproken van twee niet alledaagse vogels: de papegaaiduiker en de keizerspinguïn.

Lees meer »

De grote hummelheisa

Begin maart wekt dierentuin directeur Diederik egel Egbert uit zijn winterslaap. De lente komt eraan en ze moeten nodig aan het werk! In de dierentuin zijn een hoop kleintjes geboren en de hele dierentuin is gevuld met het opgewonden gekwebbel van jonge dieren. Maar dochtertje Kiki van de kameleons Keet en Karel is zoek. Egbert krijgt de opdracht haar te gaan zoeken.

Lees meer »

Valentijnsdag / Lentekriebels: Prentenboeken over liefde en vriendschap

Liefde is stom

Spillo is een egeltje dat dol is op wormen zoeken samen met zijn vriendje Lisca. Maar Lisca is verliefd op Gaia en gaat met zijn vriendinnetje naar de ondergaande zon kijken in het klaprozenveld. Spillo is teleurgesteld en loopt mopperend weg. Liefde is stom!

Lees meer »

De versiervogel

Prieelvogel Jos heeft een prachtig prieel gebouwd van takjes en mos. Hij legt zelfs een prachtige bloem neer voor zijn toekomstige vrouwtje. Het eerste vrouwtje dat langskomt is Nanet en zij vindt een bloem op de grond echt niet goed genoeg. Jos besluit op zoek te gaan naar nog meer mooie dingen. In de dagen die volgen vult hij zijn nest met de meest uiteenlopende schatten: van een rozenbottel tot een zilveren bel, maar Nanet is niet onder de indruk. Zal het Jos lukken de liefde te vinden?

Lees meer »

Prins zoekt prins

Handen schudden, praatjes maken, vriendelijk knikken en doen alsof... Prins Thijn heeft geen zin in de nieuwe dag en gisteren en eergisteren ook al niet, want hij heeft helemaal genoeg van al zijn prinselijke taken. Hij besluit op een dag dat hij liever in bed blijft liggen en zijn taken over te laten aan een invalprins. De kleine, ietwat driftige prins Thijn is de hoofdrolspeler in het prentenboek "Prins zoekt prins" van schrijfster Tiny Fisscher en illustrator Coen Hamelink.

Lees meer »

Help! Een verrassing!

August de Vos houdt niet van verrassingen. Hij houdt van lezen, van mooie dingen maken en van luieren. Van rustige, veilige dingen dus.

Lees meer »