Boeken


Bij mij thuis

Bij mij thuis: leuke leesboeken van Buddy Books

In de media verschijnen regelmatig artikelen over het teruglopende leesniveau van de huidige generatie kinderen. Kinderen leren op school natuurlijk het technisch lezen aan, maar werkelijk lezen leer je vooral door het veel te doen. Net als zwemmen, fietsen en voetballen, leg ik wel eens uit in de klas. De tijd in de klas is beperkt, daarom is het belangrijk dat kinderen ook in hun vrije tijd regelmatig een boek ter hand nemen. Maar om kinderen ook in hun vrije tijd aan het lezen te krijgen, moeten zij leesplezier ontwikkelen. Allerlei knappe koppen verzinnen methodieken om dit leesplezier aan te wakkeren, scholen richten prachtige bibliotheken in en leerkrachten lezen voor, houden boekenbabbels en ontvangen schrijvers in de klas. 

Lees meer »

Abel en Lot gaan verhuizen

Het thema van de Kinderboekenweek 2023 is "Bij mij Thuis". De realiteit voor veel kinderen is echter dat zij niet één thuis hebben, maar twee. In het boek "Abel en Lot gaan verhuizen" van Ruby Coene maken we kennis met Abel en zijn zusje Lot. Abel is boos op papa en mama. Omdat papa in een ander huis is gaan wonen, moet hij nu met mama en Lot verhuizen naar een nieuwbouwwijk vol zand.  Er is niet eens een weg. Al zijn spulletjes zitten in dozen en de verhuiswagen komt er al aan. Mama legt geduldig uit dat papa en mama niet meer verliefd zijn en nu weer vrienden kunnen worden, door apart te wonen, maar Abel is boos. Hij wil niet weg uit de straat waar zijn vriendjes wonen, hij wil niet naar een nieuwe school en de beloofde nieuwe kamer met dino-behang en een glijbaan aan zijn bed, hoeft hij ook niet.

Lees meer »

Bij mij thuis: maar wat als je ontevreden bent?

De Kinderboekenweek 2023 staat in het thema Bij Mij Thuis en daar kun je natuurlijk alle kanten mee op. Want hoe zijn het bijvoorbeeld zijn om geboren te worden in een kwetternest vol kabaal als één van  zes kleine meesjes? Of wanneer je er op een ochtend achter komt dat de schelp waarin je woont te klein is geworden? Of wanneer je huisje gewoon veel te klein en hutjemutje vol is? In dit blog laat ik je kennismaken met drie prentenboeken die aansluiten bij het thema Bij Mij Thuis, waarin een vorm van onvrede centraal staan. En natuurlijk de vraag: hoe wordt die onvrede weggenomen? Ik zou zeker aanraden om met deze prentenboeken aan de slag te gaan met interactief voorlezen en de kinderen mee laten denken over het probleem en de mogelijke oplossingen hiervan.

Lees meer »

Sjoerd en de Stapelstad

Voor ik de PABO ben gaan doen en juf werd, heb ik eerst een jaar bouwkunde gestudeerd, want ik wilde eigenlijk architect worden, net als Sjoerd, de hoofdrolspeler in het boek "Sjoerd en de Stapelstad" (Counter Collective) van Barry Menger en Mats Ganzeman. Dit prentenboek is dan ook een aanrader om te gebruiken tijdens de Kinderboekenweek 2022, met als thema 'Worden wat je wilt'. Sjoerd woont in een stad vol groene huisjes en er staan zoveel huisjes, dat er eigenlijk geen plek is voor de kinderen om lekker te spelen. Sjoerd wil natuurlijk vrijuit kunnen spelen met zijn trapauto, zonder overal tegenaan te botsen en verzint een stapelgek plan: wat als hij nu eens alle huisjes op elkaar gaat stapelen? Zijn vriendjes De Bouwers willen Sjoerd wel helpen. Natuurlijk gebeurt er een grote ramp, maar Sjoerd is een echte doorzetter, houdt vol en geeft nooit op. Want van proberen kun je leren. Doorzetten en nooit opgeven, is dan ook meteen het belangrijkste thema van dit prentenboek.

Lees meer »

Herfst

Vos' favoriete seizoen

Twee jaar gelden bracht Veltman Uitgevers het prentenboek 'De Blaadjesdief' uit. Het boek was direct succesvol en heeft de afgelopen jaren in menig kleuterklas centraal gestaan tijdens de herfst. Nu is bij Veltman Uitgevers het prentenboek 'Vos' favoriete seizoen' verschenen en dit is opnieuw een superleuk boek! Alleen van de tekening op de kaft, word je al enthousiast natuurlijk. 'Vos' favoriete seizoen' is geschreven door Fiona Barker en voorzien van frisse, kleurrijke illustraties van Christine Pym. Dit duo werkte overigens al eerder samen aan het prentenboek 'Ik hou echt niet van de winter'.

Lees meer »

Egel op reis

Ik was een keer met mijn man bij de Action, ergens in augustus, de mussen vielen dood van het dak en ik liep daar trots te sjouwen met een grote houten egel, die ontzettend leuk was voor op mijn herfsttafel in de klas. Mijn man snapte daar niet veel van, die mopperde iets over dat mijn werk behoorlijk wat geld kost en dat die houten egel ook weer ergens op zolder bewaard moest worden. Zodra de blaadjes aan de bomen rood beginnen te verkleuren, is het tijd om de klas in het herfstthema aan te kleden. En tja, daar heb je nu eenmaal een grote houten egel voor nodig. En laat Egel nou net de hoofdpersoon zijn in het nieuwe (voorlees)boek "Egel op reis" van schrijfster Rosalie Hazeleger en illustrator Myriam Berenschot, dat is verschenen bij uitgeverij Clavis.

Lees meer »

Op zoek

Veel mensen schijnen tegenwoordig op zoek te zijn. Op LinkedIn kom ik  regelmatig mensen tegen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, op televisie zijn ontzettend veel programma's te zien over mensen die op zoek zijn naar een nieuwe liefde, een nieuw leven in de zon, een nieuw huis of interieur, spiritualiteit of zelfs een rustiger gezinsleven ergens in een vervallen boerderij op een dorre berg in Spanje. Het op zoek zijn naar een nieuwe invulling van het leven, lijkt dan ook een actueel thema te zijn. In het prentenboek "Op zoek" maken we kennis met Vos. Vos woont al zijn hele leven in het bos en hoewel hij er altijd tevreden is geweest, begint het op een dag te kriebelen. Vos besluit dat hij toe is aan iets nieuws en trekt de wijze wereld in, op zoek naar een mooi plekje.

Lees meer »

De Blaadjesdief

De Kinderboekweek 2022, die dit jaar van woensdag 5 tot en met 16 oktober loopt, heeft als motto Gi-ga-groen! De natuur staat centraal. De herfst is altijd een dankbaar thema om uit te werken in de kleutergroep. De prachtig gekleurde blaadjes, kale bomen en eekhoorntjes die hun wintervoorraad inslaan, spreken jonge kinderen natuurlijk tot de verbeelding.

Lees meer »

Vleertje Muis

Schrijfster en theatermaker Susanne Roos en illustrator Aniek Bartels hebben met Vleertje Muis een uniek boek afgeleverd. In het boek staan drie voorleesavonturen over de grappige kleine vleermuis Vleertje, die de wereld om hem heen op geheel eigen wijze ontdekt. En tja, dat is natuurlijk ook wel eens op zijn kop! Met het boek Vleertje Muis koop je eigenlijk een bundeling van drie prentenboeken in één, wat het boek erg aantrekkelijk maakt als voorleesboek.

Lees meer »

Ontdek de wereld met deze boeken

Vijf nieuwe boeken over het fascinerende dierenrijk

Kinderen ontdekken de wereld om hen heen en wij als leerkrachten helpen hen een breder wereldbeeld te ontwikkelen. We geven wereldoriëntatie, door het SLO gedefinieerd als een verzamelnaam voor alle vormen van onderwijs die gaan over het verkennen van de natuur en de maatschappij.  Kinderen hebben over het algemeen een grote liefde voor het dierenrijk met elkaar gemeen en daarom staan in dit blog vijf nieuwe boeken centraal die verhalen vertellen over de diversiteit van het dierenrijk.

Lees meer »

Lotte en Fenna op reis door Europa

De zomervakantie staat voor de deur of is zelfs al begonnen. Terwijl we in de klas aan het afronden en opruimen zijn, hoor ik de kinderen in de klas opgewonden praten over de vakantieplannen die er zijn. Via Google Earth hebben we een aantal plekken bekeken waar de kinderen naartoe gaan: we zijn van Polen naar Zeeland gevlogen, van Spanje naar Turkije en we hebben zelfs gekeken waar Japan ligt, waar daar gaat de nieuwe meneer naartoe. Met Google Earth vlieg je rond de wereld en kun je zelfs inzoomen op attractieparken als Toverland en Legoland Billund. En ja, ik weet dat er heel wat kinderen zijn die niet op vakantie kunnen, dus het zal voor elke leerkracht een afweging zijn of het wel of niet gepast is om over dit onderwerp te werken in de klas, maar voor wie het thema Op Reis wel op planning heeft staan, is er bij uitgeverij De Fontein een ontzettend leuk en leerzaam prentenboek verschenen: "Lotte en Fenna op reis door Europa".

Lees meer »

Voorlezen

De grote boze heks

In een boos wonen een bezorgde haas, een eigenwijze egel, een merel en een uil die graag gedichten voordraagt gezellig samen. De dieren hebben het prima naar hun zin in het bos, maar er is wel één probleempje: in het bos woont namelijk ook een narrige heks, die altijd in een slecht humeur lijkt te zijn. Wanneer de heks loopt te razen en te tieren in het anders zo vredige bos, draait ze er haar hand niet voor om, om de dieren om te toveren. De dieren besluiten met een list de heks te verjagen uit het bos. En hun plannetje werkt! Maar als de heks eenmaal vertrokken is, blijken de dieren haar te missen. Het bos is zonder de "De grote boze heks" best wel saai namelijk...

Lees meer »

Post uit Parijs

Hans Hagen schreef na het succes van De Pieto-Toets een tweede interactief voorleesboek over juf Merel en de kinderen uit haar klas. Dolores, Salim, Emma, Olivia en Hakim zijn allemaal weer van de partij in dit deel. De gemêleerde groep kinderen wordt in dit boek bovendien uitgebreid met de komst van de Oekraïense tweelingzusjes Olena en Alisa, die samen met hun moeder gevlucht zijn voor de oorlog. In Nederland zijn ze veilig, maar ze hebben wel hun vader achter moeten laten in Oekraïne. Een situatie die voor veel kinderen helaas herkenbaar is. Een modern en eigentijds boek dus, waarin Hans Hagen het niet schuwt om de gevolgen voor vluchtelingkinderen bespreekbaar te maken.

Lees meer »

Prentenboeken over jonge dieren

Dappere vogels

Vanaf het moment dat Uil uit zijn ei is gekropen, heeft hij maar één wens: hij wil dolgraag een echte ridder worden! Maar ridders zijn groot en sterk en Uil is maar een kleine vogel.

Lees meer »

Ik ben er voor je

Jonge kinderen ontdekken de wereld om hen heen middels spel en natuurlijk met vallen en opstaan. Ook jonge dieren moeten hun leefomgeving leren kennen. In het prentenboek "Ik ben er voor je" van Karl Newson zien we hoe een zestal jonge dieren kennismaakt met de prachtige wereld om hen heen. De vertederende prenten in het boek zijn van de hand van Rosalind Beardshaw.

Lees meer »

In mei leggen alle vogels een ei

In de lente wordt er in de kleutergroep vaak gewerkt rond het thema groeien en bloeien. Vrolijke werkjes van bloeiende bloembollen en kuikentjes die uit een ei kruipen, versieren de prikborden. Bij uitgeverij Lemniscaat zijn er twee prachtige prentenboeken verschenen waarin het proces van het uitboeiden van een ei en het opvoeden van een kuiken wordt besproken van twee niet alledaagse vogels: de papegaaiduiker en de keizerspinguïn.

Lees meer »

De grote hummelheisa

Begin maart wekt dierentuin directeur Diederik egel Egbert uit zijn winterslaap. De lente komt eraan en ze moeten nodig aan het werk! In de dierentuin zijn een hoop kleintjes geboren en de hele dierentuin is gevuld met het opgewonden gekwebbel van jonge dieren. Maar dochtertje Kiki van de kameleons Keet en Karel is zoek. Egbert krijgt de opdracht haar te gaan zoeken.

Lees meer »

Oude verhalen in een nieuw jasje

Van dwaallicht tot drakenkoning

Volgens het boek Genesis schiep God de wereld in slechts zes dagen. Hij scheidde licht en duisternis, schiep het hemelgewelf, de aarde en de zee, de zon, de maan en de sterren, hij schiep vissen, vogels en landdieren en ten slotte ook de mens. Dit Hebreeuwse scheppingsverhaal is slechts één van de vele scheppingsverhalen die onze wereld rijk is.

Lees meer »

Jona - een kleine profeet met een grote opdracht

Het best verkochte en meest vertaalde boek ter wereld is de Bijbel. Voor gelovigen staat de Bijbel voor het Het woord van God, maar ook wanneer je niet gelovig bent, is en blijft de Bijbel een prachtige verzameling van verhalen, die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een breder wereldbeeld en de ontwikkeling van onze cultuur.

Lees meer »

Sprookjes van Grimm

De Gebroerders Grimm staan bekend als schrijvers van bekende sprookjes als Roodkapje, Sneeuwwitje en Doornroosje. De broers Jacob en Wilhelm Grimm waren Duitse taalkundigen met een obsessie voor sprookjes, legendes en volksverhalen. Zij hebben meer dan 200 sprookjes verzameld en bijeengebracht in hun werk Kinder- und Hausmarchen.

Lees meer »

Sindbad de Zeeman

De wereldberoemde Sprookjes van Duizend-en-één-nacht zijn een verzameling klassieke verhalen uit het Midden Oosten. De bekendste verhalen zijn Aladin en de Wonderlamp, Ali Baba en de Veertig Rovers en Sindbad de Zeeman. Het verhaal van Sindbad de Zeeman speelt zich of rond het jaar 800 en begint wanneer Sidi die Sjouwer zijn armzalige bestaan in de stad Bagdad verzucht. Sindbad de Zeeman hoort dit aan en vertelt de man:

Lees meer »

Winter

Ukkie en kleine Pukkie

Een jak is niet een alledaags dier natuurlijk, want het dier komt eigenlijk alleen voor in Centraal-Azië, maar het is wel het dier dat de Britse Lu Fraser uitkoos voor haar prentenboek Ukkie. In het vertederde prentenboek wil de kleine jak Ukkie het liefst zo snel mogelijk groot zijn en allerlei interessante dingen meemaken, maar hoeveel ze ook eet en haar spieren traint, ze blijft de kleinste jak van allemaal

Lees meer »

Pinguïnpakketje en andere boeken over post

Na Sinterklaas en Kerst, staat vanaf januari vaak het thema winter op het programma in de kleutergroep. Maar de Nederlandse winters staan niet gerant voor sneeuw en ijs. Het kan daarom handig zijn om thema winter te verwerken in een ander thema, bijvoorbeeld in het thema post. Hoewel er steeds minder brieven en kaarten verstuurd worden, is post voor de meeste kinderen iets magisch. Een verjaardagskaart die zomaar door de brievenbus valt, een ansichtkaart van oma of een brief van je beste vriendje of vriendinnetje. Het thema post nodigt uit tot lezen en zelf schrijven. 

Lees meer »

Prentenboeken over de winter

Volgens Platform Onderwijs 2032 is het werken met thema's het onderwijs van de toekomst. Binnen een thema komen kennis en vaardigheden van verschillende leerlijnen samen binnen een samenhangend onderwijsaanbod, waardoor er meer betrokkenheid en motivatie bij de leerlingen ontstaat. In kleutergroepen wordt al voornamelijk thematisch gewerkt, waarbij de leerkracht zelf  een gevarieerd en passend onderwijsaanbod samenstelt voor de leerlingen. Een nieuw thema kan in de klas geïntroduceerd worden door het voorlezen van een prentenboek. In dit blog bespreek ik drie prachtige en nieuw verschenen prentenboeken over de winter, die echter alle drie een andere invalshoek kunnen geven om rond het thema de winter te werken in de kleutergroep.

Lees meer »

Gi-Ga-Groene boeken over de natuur

Het giraffenseizoen

"Het giraffenseizoen" het is het eerste deel van een schitterende nieuwe serie prentenboeken "Red de wereld" van uitgeverij Lemniscaat. Zoöloog en schrijfster Nicola Davies zal ik elk deel het verhaal van een andere diersoort in deze tijd van klimaatverandering vertellen, telkens bijgestaan door plaatselijke deskundigen en een wisselende illustrator.

Lees meer »

Dansende vogels en zingende apen

Overal op aarde - in diepblauwe oceanen, weelderige groene bossen, stoffige dorre woestijnen en zelfs in de verste uithoeken van Antarctica - zeggen dieren op hun eigen bijzondere wijze 'Ik hou van jou'.

Lees meer »

Nog meer Gi-Ga-Groene boeken

In aanloop van de Kinderboekenweek 2022 met als thema Gi-Ga-Groen, komen er behoorlijk wat boeken op de markt over het onderwerp natuur in de breedste zin van het woord. Graag laat ik jullie kennismaken met vier bijzondere boeken over de natuur, die alle vier verschenen zijn bij Uitgeverij Lemniscaat.

Lees meer »

Soortenschat

Als je de natuur in gaat, is het alsof je een taal hoort waarvan je geen enkel woord begrijpt. Wil je die taal verstaan, dan moet je ergens beginnen. Waar? Bij dit boek.

Lees meer »

Verhalen van de Fladdertak

Het vertellen van verhalen is waarschijnlijk al zo oud als de mensheid. Verhalen werden gebruikt om betekenis te geven aan onze ervaringen, die vervolgens van generatie op generatie mondeling overgedragen werden. Verhalen zijn immers dragers van normen en waarden en helpen ons om de wereld om ons heen te begrijpen en te structuren. Verhalen zijn dus dragers van cultuur.

Lees meer »

Laat je verwonderen door de natuur met deze boeken

Bij het zien van de kaft van het nieuwste deel in de reeks Ontdek, moest ik onmiddellijk denken aan een voorval op de PABO, toen ik een discussie had met een docent over een vraag op één van de toetsen. De docent was van mening dat het grote verschil tussen mens en dier, het feit was dat mensen wel gereedschappen gebruiken en dieren niet. Ik was het niet met hem eens: otters gebruiken immers stenen om schelpen te openen. Volgens mijn docent was een steen geen gereedschap, waarna we verzeilden in een discussie over de definitie van wat een gereedschap dan precies is. Volgens de officiële definitie is een gereedschap een hulpmiddel om een bewerking te kunnen uitvoeren, die je anders niet of nauwelijks voor elkaar krijgt. Ik won de discussie en de docent schrapte de vraag uit de toets. Otters zijn niet de enige dieren die handig gebruik maken van gereedschappen blijkt wel uit het boek "Dierengereedschap - De slimste trucjes uit de dierenwereld" dat verschenen is bij uitgeverij Lemniscaat. 

Lees meer »

Nog meer Gi-Ga-Groene boeken

Op 5 oktober 2022 begint de Kinderboekenweek weer, die dit jaar in het thema Gi-Ga-Groen staan. De natuur in al haar verschijningsvormen staat centraal. Diverse uitgeverijen hebben boeken op de markt gebracht waarin de natuur een belangrijke rol speelt: boeken over dieren, boeken over planten en bomen en boeken over het milieu. Dit biedt voor leerkrachten de mogelijkheid om met diverse uiteenlopende thema's aan te sluiten bij de Kinderboekenweek. In dit blog bespreek ik drie totaal verschillende boeken, die kunnen dienen als inspiratie voor het werken rond kinderboeken in de Kinderboekenweek.

Lees meer »

Gi-ga-groen!

Sinds 1955 organiseert Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) jaarlijks de Kinderboekenweek. Gedurende tien dagen worden allerlei evenementen en activiteiten georganiseerd, zoals de kinderjury en de uitreiking van de griffels en penselen. Ook in bibliotheken en op scholen wordt er veel aandacht besteed aan de Kinderboekenweek, waarbij vooral het leesplezier van kinderen voorop staat. Het doel van de Kinderboekenweek is dan ook zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen. Dit jaar vindt de Kinderboekenweek plaats van 5 tot en met 16 oktober 2022 en het thema is Gi-ga-groen!

Lees meer »

Boeken voor de leerkracht

De wereld van Sofie

Verzuchten jullie ook wel eens dat je best een boek zou kunnen schrijven over alle belevenissen in het onderwijs? Sofie van de Waart deed het en bundelde 40 colomns over haar kijk op het onderwijs tot een boekje dat is verschenen bij uitgeverij Pica.  De uitgever stuurde het mij op 😊. Ik schrijf boekje, want het boek is inderdaad niet zo groot en niet zo dik. Ik dacht meteen, dat is handig voor op vakantie, het past gewoon in mijn handtas!

Lees meer »

De relaxte leraar

Je moet eerst goed voor jezelf zorgen, zodat je er ook voor je leerlingen kunt zijn. Maar hoe doe je dat nou als de druk van bergen administratie op je schouders rust en ouders, collega’s of schoolleiders in je nek staan te hijgen? In De relaxte leraar beschrijft juf Maike aan de hand van eigen ervaringen en met bijdragen van onder meer Marald Mens, Kees van Overveld en Steven Laureys, hoe je zelf voor meer rust en ontspanning zorgt, zodat je met volle energie voor de klas kunt staan. Ze geeft antwoord op vragen als: Hoe kun je goede keuzes maken, voor jezelf en de klas? Hoe zorg je ervoor dat je niet onderuitgaat? Hoe zit het eigenlijk met je eigen sociaal-emotionele ontwikkeling? En waarom zorgt compassie voor jezelf voor meer veerkracht, meer empathie, meer productiviteit, minder angst voor fouten en meer zingeving in je werk als leraar?

Lees meer »

Van thematisch werken naar thematiseren

Spel is voor het jonge kind een levensbehoefte en een intense ervaring. Het is zijn manier om zich te verbinden met omringende wereld en deze te leren kennen. Het spel van kinderen vormt het hart van thematiseren.

Lees meer »

Voorlezen

Er is waarschijnlijk geen enkele leerkracht te vinden, die het belang van voorlezen thuis en in de klas, in twijfel trekt. Wanneer je voorleest, luistert een kind immers naar taal, waardoor het taalzicht van het kind zich ontwikkelt. Denk aan de manier waarop zinnen opgebouwd worden en de grammatica die daarbij hoort. Boekentaal is immers anders dan onze spreektaal. Door het voorlezen wordt ook de woordenschat van kinderen vergroot. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al op jonge leeftijd voorgelezen worden, sneller hun taalvaardigheid ontwikkelen en later zelfs minder moeite hebben met spellen en begrijpend lezen. Door zich in te leven in de personages uit de boeken, leren kinderen ook hun emoties beter herkennen en begrijpen. Allemaal super voordelen natuurlijk, maar als moeder las ik vooral voor omdat het een fijn moment samen was en een rustige afsluiting van de dag. Als juf lees ik voor om de kinderen te laten ontdekken dat er echt heel erg veel verschillende boeken zijn en hoop ik dat ze geprikkeld worden om zelf te gaan lezen.

Lees meer »

Boeken over geschiedenis

Knappe Koppen: Nikola Tesla

Elke generatie heeft zijn eigen uitdagingen. Toen ik opgroeide, hingen er overal 'Ban de bom' posters en maakten we ons zorgen over het gat in de ozonlaag en zure regen. De huidige generatie kinderen groeit op in een tijd waarin zij dagelijks geconfronteerd worden met de klimaatcrisis: de opwarming van de aarde, het smelten van de ijskappen, extreme weersomstandigheden en natuurlijk plastic soep. Wij bereiden de kinderen voor op een toekomst, waarvan we nu nog niet weten hoe die eruit komt te zien. We zetten in op de ontwikkeling van het creatieve denkproces, zodat de kinderen flexibel om leren gaan met een snel veranderende wereld. Om de wereld waarin je leeft beter te kunnen begrijpen en de toekomst beter te kunnen duiden, is historisch besef en persoonsvorming nodig. Het kijken naar het verleden, is dus belangrijk om vooruit te kunnen kijken.

Lees meer »

Tijdvak 8: De Arend

Wanneer je in de klas de uitvinding van de stoommachine behandeld, kun je eigenlijk niet voorbij aan de eerste Nederlandse stoomtrein: De Arend, die op 20 september 1839 voor het eerst reed tussen Amsterdam en Haarlem. De stoomlocomotief werd in 1839 gebouwd in Engeland en een replica uit 1938 is nog altijd te zien in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Lees meer »

De prehistorie

De geschiedenis is volgens de klassieke indeling, vanuit Europees perspectief, ingedeeld in vijf periodes: de prehistorie, de oudheid, de middeleeuwen, de vroeg moderne tijd en de moderne tijd. De prehistorie is kortweg de periode in de geschiedenis voor de uitvinding van het schrift. Deze periode loopt dus van de oerknal tot zo'n 3000 jaar voor Christus. Omdat deze indeling in vijf periodes weinig houvast gaf, wordt in Nederland op scholen gewerkt met de indeling in tien tijdvakken, opgesteld door Commissie Historische en Maatschappelijke vorming van De Rooy.

Lees meer »

Boeken over de feestdagen

De Pinguïnsint en andere dierenklazen

De eerste vermelding van het Sinterklaasfeest stamt uit 1360. Sint-Nicolaas was bisschop van Myra (dat in het huidige Turkije ligt) en werd vereerd als beschermheer van onder andere ongehuwde meisjes, zeelieden en studenten. Ook zou Sint-Nicolaas diverse wonderen verricht hebben, zoals het weer tot leven wekken van drie levenloze jongens. Volgens de eerste overleveringen, kregen kinderen voedsel, schoenen en andere geschenken op 6 december. Het eerste schoentje werd gezet op 5 december 1427 in het Utrechtse Sint-Nicolaaskerk. De arme kinderen mochten hun schoen zetten in de kerk, waarna deze werden gevuld door de rijkere stadsgenoten. Dit tafereel is door de Jan Steen vastgelegd op zijn schilderij Sint-Nicolaasfeest.

Lees meer »

Vier nieuwe Sinterklaas boeken

Sinds de Roetpiet zijn intrede heeft gedaan, ben ik de eigenaar van een grote stapel Sinterklaas boeken, die ik niet meer kan voorlezen in de klas. Ik probeer elk jaar een paar nieuwe Sinterklaas boeken te kopen, om mijn toch al grote collectie up to date te houden. In dit blog bespreek ik dan ook vier gloednieuwe Sinterklaas boeken. Een zoekboek, een versjesboek, een voorleesboek en een Avi-leesboek.

Lees meer »

Prentenboeken over Kerstmis

De kerstperiode is bij uitstek de periode om gezellig voor te lezen in de klas, bij een knapperend houtvuurtje op het digibord. Een van de bekendste kerstverhalen is natuurlijk 'A Christmas Carol' van Charles Dickens, over de gierige vrek Scrooge, die zijn klerk Bob Cratchit liever laat werken tijdens kerstmis, dan dat hij hem een vrije dag gunt. De ware kerstgedachte is niet aan Scrooge besteed: hij denkt alleen maar aan geld.

Lees meer »

Prentenboeken over Halloween

Halloween is een feestdag die steeds meer en meer gevierd wordt in Nederland en België. Aangezien ik eind oktober jarig ben, vind ik het leuk om mijn verjaardag met de kinderen in de klas te vieren met een Halloweenfeest. De kinderen mogen dan verkleed komen en de werkjes pas ik op die dag aan, aan het thema Halloween. En natuurlijk lees ik die dag ook een leuk prentenboek voor. Er zijn inmiddels een aantal boeken verschenen die goed passen bij het thema Halloween. In dit blog zal ik er drie bespreken.

Lees meer »

Boeken over eenhoorns

De NEEhoorn

Je kent hem vast: de superchagrijnige NEEhoorn.  Het boek van Marc-Uwe Kling, geïllustreerd door Astrid Henn en spitsvondig vertaald door Jaap Robben, staat al meer dan een jaar in Bestseller tot 60, met meer dan 75.000 verkochte exemplaren.

Lees meer »

Prentenboeken over eenhoorns

Sinds een paar jaar zijn eenhoorns enorm populair, hoewel je ze unicorns moet noemen, volgens de kinderen uit mijn klas. Inmiddels zijn er ook aantal boeken verschenen, waarin de tot de verbeelding sprekende magische paarden met de gekleurde manen en de hoorn op hun kop, de hoofdrol spelen. In dit blog zal ik drie totaal verschillende prentenboeken over eenhoorns bespreken.

Lees meer »

Boeken voor beginnende lezers

BAM! ik lees

Het zal geen enkele leerkracht ontgaan zijn: voortdurend wordt in de media de noodklok geluid over de achteruitrollende leesprestaties van de Nederlandse leerlingen. In 2020 kopte de NOS: Kinderen lezen steeds slechter, gevolgd door een weinig hoopvolle kop uit 2022: Kinderen lezen nog slechter.

Lees meer »

Avi-lezen in groep 3

In groep 3 staat het leren lezen centraal. Ouders worden vaak geconfronteerd met nieuwe termen, zoals Avi-niveau. Het Avi-niveau van een boek geeft in feite aan op welk technisch leesniveau een boek is geschreven. Uitgeverij Kluitman is één van de bekendste uitgevers van Avi-boeken in Nederland. Voor Kluitman staat leesplezier voorop. Wanneer kinderen immers graag een boek lezen, oefenen zij ongemerkt en zal het leren lezen hoogstwaarschijnlijk vlot verlopen. Om te leren lezen, zal het kind immers leeskilometers moeten maken en dat gaat een stuk fijner wanneer er genoeg leuke boeken voorhanden zijn om uit te kiezen.

Lees meer »

Tijgerlezen

In groep 3 staat het leren lezen centraal. Dat begint met het aanvankelijk lezen: het aanleren van de taalvaardigheid om van letters woorden te maken en die te leren lezen. Elke week leren de kinderen nieuwe letters aan, waar steeds meer woorden mee gevormd kunnen worden. Het proces om met die letters een woord te verklanken, wordt technisch lezen genoemd. Maar dan ben je er nog niet, want je krijgt ook nog te maken de DMT-toets, ofwel het technisch correct lezen van een lange rij woorden in drie minuten tijd en de indeling van de leerlingen op AVI-niveau.

Lees meer »

Avi-lezen met Geronimo Stilton

De boeken die ik vroeger zelf las in de eerste klas en later, heb ik allemaal bewaard. Mijn dochter heeft ze echter met geen vinger aangeraakt en ik kan het haar niet kwalijk nemen. Het zijn saaie boeken om te zien met vooral veel tekst en met veel geluk, hier en daar een zwarte pentekening als plaatje. De boeken van tegenwoordig, zijn een heel stuk aantrekkelijker met hun prachtige kleurrijke afbeeldingen. Zelf vind ik leesplezier erg belangrijk: het maakt niet uit wat je leest, als je maar leest.

Lees meer »

Leesboeken voor kinderen vanaf 7 jaar

Vuurtorenbeer

Vuurtorenbeer woont op een klein eilandje en is de baas van de vuurtoren. Elke avond steekt hij de vuurtoren aan, terwijl hij zijn dagen vult met zwemmen, surfen, het zoeken naar schelpen en spelen met zijn vriend Marius. Vuurtorenbeer is een blije en tevreden beer, die elke dag intens geniet van zijn bescheiden leven op het eilandje.

Lees meer »

Evi gaat als de bliksem

Voor kinderen vanaf 8 jaar is er bij Uitgeverij De Fontein een reeks graphic novels verschenen over het meisje Evi en haar eenhoorn, geschreven en getekend door Dana Simpson. 'Evi gaat als de bliksem' is alweer het zesde deel in deze populaire reeks .'Evi en Eenhoorn' is een reeks stripboeken in boekvorm uitgegeven, die kinderen veel leesplezier zal opleveren.

Lees meer »

Elandeiland

Welkom op Elandeiland! Rosa gaat bij haar grootmoeder wonen. Dat is nogal een overgang, want Rosa komt uit de stad en haar oma Nan leeft in de wildernis van Elandeiland in een oude houten hut, waar Albert de eland zijn kop steeds door het raam steekt en Biggetje de dwerguil op het dak woont. Oma Nan is nou niet bepaald een doorsneegrootmoeder en Elandeiland is totaal anders dan Rosa zich had voorgesteld. Maar ze neemt zich voor om een echt wildernismeisje te worden: ze kanoot over woeste rivieren en sluit vriendschap met de dieren in de omgeving. Maar dan komen er onverwachte bezoekers op het eiland, die nogal wat opschudding veroorzaken. Is Rosa al wildernismeisje genoeg om te helpen?

Lees meer »

Het oog van Mogdrod

'Het oog van Madrod' is het tweede deel in de humoristische serie Scheurbuik Stormsz van schrijver Derek Keilty en fantastisch gedetailleerd geïllustreerd door Mark Elvins. Het boek is verschenen bij Uitgeverij De Fontein en draait om Storm en Ross, twee piratendetectives op het piratenschip Bloedhond.

Lees meer »

Boeken over kunst- en cultuureducatie

Licht uit, spot aan!

Jaren geleden ben ik als PABO-student voor  stage naar Londen geweest. Natuurlijk was het geweldig om rond te mogen kijken op de Engelse scholen die we bezochten, maar het hoogtepunt van de reis was voor mij het bezoek aan de heuse West End musical Miss Saigon in Covent Garden. Ik vond het zo'n bijzondere ervaring, dat ik later ook The Phantom of the Opera in Londen ben gaan bekijken. Bij uitgeverij Lemniscaat is voor alle theater liefhebbers in samenwerking met The Royal Opera House in Londen, een bijzonder prentenboek verschenen: "Licht uit, spot aan!".

Lees meer »

Met kleuters de meesters uit de Gouden Eeuw ontdekken

De 17e eeuw wordt in Nederland vaak aangeduid als de Gouden Eeuw, omdat in deze periode de kunst, wetenschap en economie tot bloei kwamen. In de schilderkunst behoren onder andere Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Frans Hals en Jan Steen tot de Grote Meesters uit de Gouden Eeuw. Zij hebben elk hun eigen stempel gedrukt op hun vakgebied. Jan Steen was een meester in vastleggen van de huiselijke taferelen, terwijl Frans Hals juist bekend staat om zijn groepsportretten. Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer waren ieder op hun eigen manier, meester van het licht.

Lees meer »

Prentenboekentip: Milo tekent de wereld

Milo zit in de metro met zijn schetsboek. Onderweg tekent hij de andere reizigers en het leven dat ze in zijn fantasie leiden. Zoals de man met de snor die een kruiswoordraadsel oplost. Heeft hij thuis misschien ontelbaar veel katten? De vrouw in de trouwjurk is natuurlijk op weg naar haar huwelijk in een prachtige kathedraal. En de jongen in de nette kleding rijdt straks vast met een koets naar het kasteel waar hij woont.Maar ziet hun leven er in werkelijkheid ook zo uit?

Lees meer »

Prentenboekentip: Kleur

Marieke ter Berge heeft het prentenboek KLEUR geschreven, dat verschenen is bij uitgeverij Lemniscaat. Ze heeft het boek gemaakt voor haar zoon, die dyslexie heeft. Dyslexie is geen gebrek, maar een talent: kijk op een andere manier naar het leven! De hoofdpersoon van het boek, heeft een trieste uitdrukking op zijn gezicht wanneer hij in de schoolbanken zit met werk op zijn tafeltje. De letters en cijfers veranderen echter al snel in vrolijke en kleurrijke tekeningen, wanneer hij zijn kleurpotloden erbij pakt.

Lees meer »

Stoere verhalen over kunst

Wist jij dat er een wc-pot als kunst in een museum staat? En dat Picasso een tijdje zo arm was dat hij een bed moest delen met een vriend? Dat niemand precies weet wie nou die Banksy is die al die beroemde graffiti’s maakt?

Lees meer »

Erfgoededucatie met Fien en Teun

Fien en Teun zijn bekende karakters uit de stal van Van Hoorne Entertainment. Fien is een meisje van van 6 jaar en haar broertje Teun is 4 jaar. Samen wonen op een boerderij in het dorpje Molenwaard, samen met Sebastiaan het varken, Rosa de koe, Stip de pony en natuurlijk Pim de hond. Fien is dol op haar dieren en kan al goed voor ze zorgen. Ze vertelt haar broertje graag hoe het moet en probeert hem ook te leren hoe hij voor de plantjes in de moestuin moet zorgen. Het klinkt misschien wat saai, maar Fien en Teun beleven samen allerlei leerzame, grappige, herkenbare, maar vooral ook oer-Hollandse avonturen op en rond hun boerderij.

Lees meer »

Prentenboeken over kunst

Jarenlang hadden musea een stoffig imago: je kon er niks anders doen dan in stilte naar kunstwerken kijken. Dat is al lang niet meer zo. Veel musea maken gebruik van interactieve technieken, waardoor kunstwerken en de verhalen die erbij horen, tot leven komen. Jonge kinderen kunnen actief zijn middels speurtochten, op knopjes drukken en zich laten verwonderen door beeld en geluid. Ook in de wereld van de prentenboeken, zijn er de laatste jaren veel boeken verschenen over kunst, beroemde kunstwerken en hun makers. Deze boeken zijn niet alleen leuk om voor te lezen, maar vormen ook een leuke inleiding tot een creatieve les. Als liefhebber van kunst en prentenboeken, heb ik inmiddels een hele collectie verzameld.

Lees meer »

Prentenboeken bij de rekenles

Meneertje Rond en meneertje Vierkant

Meneertje Rond en meneertje Vierkant wonen ieder in een huis tegenover elkaar. Het huis van meneertje Rond is rond en het huis van meneertje Vierkant is vierkant. Zelfs de bloemen in de tuin van meneertje Rond zijn rond, terwijl de bloemen in de tuin bij meneertje Vierkant, vierkant zijn. Maar zijn het nu meer of minder bloemen? Elke dag kijken de meneertjes uit het raam van hun huis en kijken ze naar dezelfde dingen. Of toch niet? Hoe kan het dat de vogel voor meneertje Rond dichtbij is, terwijl meneertje Vierkant zegt dat de vogel ver weg is?

Lees meer »

Semson rekenprentenboeken

Een tijdje geleden schreef ik een blog over prentenboeken die je goed kunt gebruiken bij de rekenles. Uitgeverij Zwijsen heeft nu een drietal rekenprentenboeken op de markt gebracht, die hier speciaal voor zijn ontwikkeld en horen bij de methode voorbereidend rekenen met Semson. Het aapje Semson is dan ook duidelijk herkenbaar aanwezig op de kaft van de boeken, hoewel hij in de verhalen zelf, niet voorkomt. De boeken zijn dan ook los van de methode te gebruiken. Het eerste dat opvalt wanneer je de rekenprentenboeken ziet, is het afwijkende formaat: de boeken zijn hoog en smal. Op dit moment zijn er drie rekenprentenboeken verkrijgbaar.

Lees meer »

Prentenboeken bij de rekenles

Ik ben vast niet de enige kleuterleerkracht met een enorme verzameling prentenboeken. Ik koop regelmatig nieuwe prentenboeken en houd de oudere exemplaren in ere. Bij elk thema heb ik wel een aantal boeken in de boek kast staan. Soms lees ik een boek gewoon voor, maar ik vind het vooral leuk om prentenboeken te gebruiken als inleiding voor een les rond een bepaald doel. Ik ben mijn kast eens ingedoken en heb er een stapel boeken uitgehaald die ik in mijn groep gebruik bij de leerlijn rekenen.

Lees meer »

Nog meer prentenboeken

Prins zoekt prins

Handen schudden, praatjes maken, vriendelijk knikken en doen alsof... Prins Thijn heeft geen zin in de nieuwe dag en gisteren en eergisteren ook al niet, want hij heeft helemaal genoeg van al zijn prinselijke taken. Hij besluit op een dag dat hij liever in bed blijft liggen en zijn taken over te laten aan een invalprins. De kleine, ietwat driftige prins Thijn is de hoofdrolspeler in het prentenboek "Prins zoekt prins" van schrijfster Tiny Fisscher en illustrator Coen Hamelink.

Lees meer »

Help! Een verrassing!

August de Vos houdt niet van verrassingen. Hij houdt van lezen, van mooie dingen maken en van luieren. Van rustige, veilige dingen dus.

Lees meer »

Beer en het fluisteren van de wind

Beer woont in een fijn huis en is gelukkig met zijn vrienden die op bezoek komen en aardbeientaart met hem eten. Op een dag besluit Beer echter dat het tijd is voor iets nieuws. Hij stopt zijn mooiste spulletjes in een knapzak en vertrekt, op weg naar het onbekende, zoals de wind hem vertelt.

Lees meer »

Beer zoekt een beste vriend

De eerste week van het nieuwe jaar staat meestal in het teken van de Gouden Week: we leren elkaar en de regels in de groep kennen, maken kennis met nieuwe routines en sluiten nieuwe vriendschappen.

Lees meer »

Prentenboeken met draken

De draak is een mythisch wezen, waardoor veel kinderen gefascineerd zijn. Hoewel de draak van origine een angstaanjagend en serpent achtig wezen is, wordt hij in prentenboeken vaak afgebeeld als een schattige goedzak. In dit blog bespreek ik een aantal prentenboeken waarin de draak voorkomt.

Lees meer »

Boeken over anders zijn

We leven in een multiculturele samenleving, maar lange tijd gingen de meeste boeken over blanke kinderen. Kinderen van een andere etnische achtergrond, konden zich moeilijk in deze boeken herkennen. In speelgoedwinkels was het ook bijna onmogelijk om een pop te vinden die niet blank en blond was. Als de samenleving verandert, moeten de boeken die we aan onze kinderen voorlezen, ook veranderen, om een realistische afspiegeling te geven van de samenleving. Opgroeien in een wereld waarin je telkens merkt dat je anders bent, lijkt me niet fijn. Anders zijn kan op vele manieren en kinderen kunnen soms onbedoeld hard zijn naar elkaar. 

Lees meer »

Prentenboeken met katten

Deze maand kwam bij uitgeverij Gottmer het prentenboek "Brave Hond! Stoute Kat!" van Bette Westera en Mies van Hout uit. Een prachtig boek vol versjes over de aard van het beestje. Op tegenover elkaar gelegen pagina's, worden telkens twee dieren belicht. Soms lijken de dieren qua uiterlijk op elkaar, maar is hun karakter totaal verschillend. Zo kom je in dit boek niet alleen een brave hond en een stoute kat tegen, maar ook een geduldige spin en een rusteloze bromvlieg en net varkentje en een slordige wolf. De versjes van Bette Westera zijn humoristisch en geven telkens een treffende omschrijving van het karakter van het dier, ofwel de aard van het beestje. Een aantal versjes kun je als raadsel lezen, omdat in de tekst de naam van het dier niet wordt genoemd.

Lees meer »