Boeken


De NEEhoorn

Je kent hem vast: de superchagrijnige NEEhoorn.  Het boek van Marc-Uwe Kling, geïllustreerd door Astrid Henn en spitsvondig vertaald door Jaap Robben, staat al meer dan een jaar in Bestseller tot 60, met meer dan 75.000 verkochte exemplaren.

Lees meer »

Dansende vogels en zingende apen

Overal op aarde - in diepblauwe oceanen, weelderige groene bossen, stoffige dorre woestijnen en zelfs in de verste uithoeken van Antarctica - zeggen dieren op hun eigen bijzondere wijze 'Ik hou van jou'.

Lees meer »

Nog meer Gi-Ga-Groene boeken

In aanloop van de Kinderboekenweek 2022 met als thema Gi-Ga-Groen, komen er behoorlijk wat boeken op de markt over het onderwerp natuur in de breedste zin van het woord. Graag laat ik jullie kennismaken met vier bijzondere boeken over de natuur, die alle vier verschenen zijn bij Uitgeverij Lemniscaat.

Lees meer »

Van thematisch werken naar thematiseren

Spel is voor het jonge kind een levensbehoefte en een intense ervaring. Het is zijn manier om zich te verbinden met omringende wereld en deze te leren kennen. Het spel van kinderen vormt het hart van thematiseren.

Lees meer »

De prehistorie

De geschiedenis is volgens de klassieke indeling, vanuit Europees perspectief, ingedeeld in vijf periodes: de prehistorie, de oudheid, de middeleeuwen, de vroeg moderne tijd en de moderne tijd. De prehistorie is kortweg de periode in de geschiedenis voor de uitvinding van het schrift. Deze periode loopt dus van de oerknal tot zo'n 3000 jaar voor Christus. Omdat deze indeling in vijf periodes weinig houvast gaf, wordt in Nederland op scholen gewerkt met de indeling in tien tijdvakken, opgesteld door Commissie Historische en Maatschappelijke vorming van De Rooy.

Lees meer »

Nog meer Gi-Ga-Groene boeken

Op 5 oktober 2022 begint de Kinderboekenweek weer, die dit jaar in het thema Gi-Ga-Groen staan. De natuur in al haar verschijningsvormen staat centraal. Diverse uitgeverijen hebben boeken op de markt gebracht waarin de natuur een belangrijke rol speelt: boeken over dieren, boeken over planten en bomen en boeken over het milieu. Dit biedt voor leerkrachten de mogelijkheid om met diverse uiteenlopende thema's aan te sluiten bij de Kinderboekenweek. In dit blog bespreek ik drie totaal verschillende boeken, die kunnen dienen als inspiratie voor het werken rond kinderboeken in de Kinderboekenweek.

Lees meer »


Stoere verhalen over kunst

Wist jij dat er een wc-pot als kunst in een museum staat? En dat Picasso een tijdje zo arm was dat hij een bed moest delen met een vriend? Dat niemand precies weet wie nou die Banksy is die al die beroemde graffiti’s maakt?

Lees meer »

De Blaadjesdief

De Kinderboekweek 2022, die dit jaar van woensdag 5 tot en met 16 oktober loopt, heeft als motto Gi-ga-groen! De natuur staat centraal. De herfst is altijd een dankbaar thema om uit te werken in de kleutergroep. De prachtig gekleurde blaadjes, kale bomen en eekhoorntjes die hun wintervoorraad inslaan, spreken jonge kinderen natuurlijk tot de verbeelding.

Lees meer »

Verhalen van de Fladdertak

Het vertellen van verhalen is waarschijnlijk al zo oud als de mensheid. Verhalen werden gebruikt om betekenis te geven aan onze ervaringen, die vervolgens van generatie op generatie mondeling overgedragen werden. Verhalen zijn immers dragers van normen en waarden en helpen ons om de wereld om ons heen te begrijpen en te structuren. Verhalen zijn dus dragers van cultuur.

Lees meer »

Erfgoededucatie met Fien en Teun

Fien en Teun zijn bekende karakters uit de stal van Van Hoorne Entertainment. Fien is een meisje van van 6 jaar en haar broertje Teun is 4 jaar. Samen wonen op een boerderij in het dorpje Molenwaard, samen met Sebastiaan het varken, Rosa de koe, Stip de pony en natuurlijk Pim de hond. Fien is dol op haar dieren en kan al goed voor ze zorgen. Ze vertelt haar broertje graag hoe het moet en probeert hem ook te leren hoe hij voor de plantjes in de moestuin moet zorgen. Het klinkt misschien wat saai, maar Fien en Teun beleven samen allerlei leerzame, grappige, herkenbare, maar vooral ook oer-Hollandse avonturen op en rond hun boerderij.

Lees meer »

Sindbad de Zeeman

De wereldberoemde Sprookjes van Duizend-en-één-nacht zijn een verzameling klassieke verhalen uit het Midden Oosten. De bekendste verhalen zijn Aladin en de Wonderlamp, Ali Baba en de Veertig Rovers en Sindbad de Zeeman. Het verhaal van Sindbad de Zeeman speelt zich of rond het jaar 800 en begint wanneer Sidi die Sjouwer zijn armzalige bestaan in de stad Bagdad verzucht. Sindbad de Zeeman hoort dit aan en vertelt de man:

Lees meer »

Help! Een verrassing!

August de Vos houdt niet van verrassingen. Hij houdt van lezen, van mooie dingen maken en van luieren. Van rustige, veilige dingen dus.

Lees meer »

Beer en het fluisteren van de wind

Beer woont in een fijn huis en is gelukkig met zijn vrienden die op bezoek komen en aardbeientaart met hem eten. Op een dag besluit Beer echter dat het tijd is voor iets nieuws. Hij stopt zijn mooiste spulletjes in een knapzak en vertrekt, op weg naar het onbekende, zoals de wind hem vertelt.

Lees meer »

Gi-ga-groen!

Sinds 1955 organiseert Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) jaarlijks de Kinderboekenweek. Gedurende tien dagen worden allerlei evenementen en activiteiten georganiseerd, zoals de kinderjury en de uitreiking van de griffels en penselen. Ook in bibliotheken en op scholen wordt er veel aandacht besteed aan de Kinderboekenweek, waarbij vooral het leesplezier van kinderen voorop staat. Het doel van de Kinderboekenweek is dan ook zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen. Dit jaar vindt de Kinderboekenweek plaats van 5 tot en met 16 oktober 2022 en het thema is Gi-ga-groen!

Lees meer »


Voorlezen

Er is waarschijnlijk geen enkele leerkracht te vinden, die het belang van voorlezen thuis en in de klas, in twijfel trekt. Wanneer je voorleest, luistert een kind immers naar taal, waardoor het taalzicht van het kind zich ontwikkelt. Denk aan de manier waarop zinnen opgebouwd worden en de grammatica die daarbij hoort. Boekentaal is immers anders dan onze spreektaal. Door het voorlezen wordt ook de woordenschat van kinderen vergroot. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al op jonge leeftijd voorgelezen worden, sneller hun taalvaardigheid ontwikkelen en later zelfs minder moeite hebben met spellen en begrijpend lezen. Door zich in te leven in de personages uit de boeken, leren kinderen ook hun emoties beter herkennen en begrijpen. Allemaal super voordelen natuurlijk, maar als moeder las ik vooral voor omdat het een fijn moment samen was en een rustige afsluiting van de dag. Als juf lees ik voor om de kinderen te laten ontdekken dat er echt heel erg veel verschillende boeken zijn en hoop ik dat ze geprikkeld worden om zelf te gaan lezen.

Lees meer »

Prentenboeken met draken

De draak is een mythisch wezen, waardoor veel kinderen gefascineerd zijn. Hoewel de draak van origine een angstaanjagend en serpent achtig wezen is, wordt hij in prentenboeken vaak afgebeeld als een schattige goedzak. In dit blog bespreek ik een aantal prentenboeken waarin de draak voorkomt.

Lees meer »

Prentenboeken over Kerstmis

De kerstperiode is bij uitstek de periode om gezellig voor te lezen in de klas, bij een knapperend houtvuurtje op het digibord. Een van de bekendste kerstverhalen is natuurlijk 'A Christmas Carol' van Charles Dickens, over de gierige vrek Scrooge, die zijn klerk Bob Cratchit liever laat werken tijdens kerstmis, dan dat hij hem een vrije dag gunt. De ware kerstgedachte is niet aan Scrooge besteed: hij denkt alleen maar aan geld.

Lees meer »

Boeken over anders zijn

We leven in een multiculturele samenleving, maar lange tijd gingen de meeste boeken over blanke kinderen. Kinderen van een andere etnische achtergrond, konden zich moeilijk in deze boeken herkennen. In speelgoedwinkels was het ook bijna onmogelijk om een pop te vinden die niet blank en blond was. Als de samenleving verandert, moeten de boeken die we aan onze kinderen voorlezen, ook veranderen, om een realistische afspiegeling te geven van de samenleving. Opgroeien in een wereld waarin je telkens merkt dat je anders bent, lijkt me niet fijn. Anders zijn kan op vele manieren en kinderen kunnen soms onbedoeld hard zijn naar elkaar. Zelf ben ik blank en blond, maar mijn dochter is opgegroeid in een één-oudergezin, wat haar in de klas weer een uitzondering maakte. Ik merkte als verse schoolpleinmoeder, dat ik er als alleenstaande moeder ook niet helemaal bij hoorde, terwijl 'het gezin als hoeksteen van de samenleving' tegenwoordig toch in allerlei vormen bestaat. In dit blog daarom aandacht aan een aantal gloednieuwe boeken, die als gemeenschappelijk thema 'anders zijn' hebben. Want anders is eigenlijk heel gewoon!

Lees meer »

Vier nieuwe Sinterklaas boeken

Sinds de Roetpiet zijn intrede heeft gedaan, ben ik de eigenaar van een grote stapel Sinterklaas boeken, die ik niet meer kan voorlezen in de klas. Ik probeer elk jaar een paar nieuwe Sinterklaas boeken te kopen, om mijn toch al grote collectie up to date te houden. In dit blog bespreek ik dan ook vier gloednieuwe Sinterklaas boeken. Een zoekboek, een versjesboek, een voorleesboek en een Avi-leesboek.

Lees meer »

Prentenboeken met katten

Deze maand kwam bij uitgeverij Gottmer het prentenboek "Brave Hond! Stoute Kat!" van Bette Westera en Mies van Hout uit. Een prachtig boek vol versjes over de aard van het beestje. Op tegenover elkaar gelegen pagina's, worden telkens twee dieren belicht. Soms lijken de dieren qua uiterlijk op elkaar, maar is hun karakter totaal verschillend. Zo kom je in dit boek niet alleen een brave hond en een stoute kat tegen, maar ook een geduldige spin en een rusteloze bromvlieg en net varkentje en een slordige wolf. De versjes van Bette Westera zijn humoristisch en geven telkens een treffende omschrijving van het karakter van het dier, ofwel de aard van het beestje. Een aantal versjes kun je als raadsel lezen, omdat in de tekst de naam van het dier niet wordt genoemd.

Lees meer »

Sjoerd en de Stapelstad

Voor ik de PABO ben gaan doen en juf werd, heb ik eerst een jaar bouwkunde gestudeerd, want ik wilde eigenlijk architect worden, net als Sjoerd, de hoofdrolspeler in het boek "Sjoerd en de Stapelstad" (Counter Collective) van Barry Menger en Mats Ganzeman. Dit prentenboek is dan ook een aanrader om te gebruiken tijdens de Kinderboekenweek 2022, met als thema 'Worden wat je wilt'. Sjoerd woont in een stad vol groene huisjes en er staan zoveel huisjes, dat er eigenlijk geen plek is voor de kinderen om lekker te spelen. Sjoerd wil natuurlijk vrijuit kunnen spelen met zijn trapauto, zonder overal tegenaan te botsen en verzint een stapelgek plan: wat als hij nu eens alle huisjes op elkaar gaat stapelen? Zijn vriendjes De Bouwers willen Sjoerd wel helpen. Natuurlijk gebeurt er een grote ramp, maar Sjoerd is een echte doorzetter, houdt vol en geeft nooit op. Want van proberen kun je leren. Doorzetten en nooit opgeven, is dan ook meteen het belangrijkste thema van dit prentenboek.

Lees meer »

Prentenboeken over Halloween

Halloween is een feestdag die steeds meer en meer gevierd wordt in Nederland en België. Aangezien ik eind oktober jarig ben, vind ik het leuk om mijn verjaardag met de kinderen in de klas te vieren met een Halloweenfeest. De kinderen mogen dan verkleed komen en de werkjes pas ik op die dag aan, aan het thema Halloween. En natuurlijk lees ik die dag ook een leuk prentenboek voor. Er zijn inmiddels een aantal boeken verschenen die goed passen bij het thema Halloween. In dit blog zal ik er drie bespreken.

Lees meer »

Semson rekenprentenboeken

Een tijdje geleden schreef ik een blog over prentenboeken die je goed kunt gebruiken bij de rekenles. Uitgeverij Zwijsen heeft nu een drietal rekenprentenboeken op de markt gebracht, die hier speciaal voor zijn ontwikkeld en horen bij de methode voorbereidend rekenen met Semson. Het aapje Semson is dan ook duidelijk herkenbaar aanwezig op de kaft van de boeken, hoewel hij in de verhalen zelf, niet voorkomt. De boeken zijn dan ook los van de methode te gebruiken. Het eerste dat opvalt wanneer je de rekenprentenboeken ziet, is het afwijkende formaat: de boeken zijn hoog en smal. Op dit moment zijn er drie rekenprentenboeken verkrijgbaar.

Lees meer »

Prentenboeken over eenhoorns

Sinds een paar jaar zijn eenhoorns enorm populair, hoewel je ze unicorns moet noemen, volgens de kinderen uit mijn klas. Inmiddels zijn er ook aantal boeken verschenen, waarin de tot de verbeelding sprekende magische paarden met de gekleurde manen en de hoorn op hun kop, de hoofdrol spelen. In dit blog zal ik drie totaal verschillende prentenboeken over eenhoorns bespreken.

Lees meer »

Avi-lezen met Geronimo Stilton

De boeken die ik vroeger zelf las in de eerste klas en later, heb ik allemaal bewaard. Mijn dochter heeft ze echter met geen vinger aangeraakt en ik kan het haar niet kwalijk nemen. Het zijn saaie boeken om te zien met vooral veel tekst en met veel geluk, hier en daar een zwarte pentekening als plaatje. De boeken van tegenwoordig, zijn een heel stuk aantrekkelijker met hun prachtige kleurrijke afbeeldingen. Zelf vind ik leesplezier erg belangrijk: het maakt niet uit wat je leest, als je maar leest. Uitgeverij Baeckens Stilton springt hier met de boeken over Geronimo Stilton handig op in. Zij hebben een zeer uitgebreide collectie over de beroemde van oorsprong Italiaanse speurneus op de markt gebracht, van zoekboeken voor de allerjongste lezertjes, tot stripboeken waarin de hele wereldgeschiedenis wordt besproken tot aan een collectie klassieke verhalen, die in een nieuw aantrekkelijk jasje zijn gestoken.

Lees meer »

Prentenboeken over kunst

Jarenlang hadden musea een stoffig imago: je kon er niks anders doen dan in stilte naar kunstwerken kijken. Dat is al lang niet meer zo. Veel musea maken gebruik van interactieve technieken, waardoor kunstwerken en de verhalen die erbij horen, tot leven komen. Jonge kinderen kunnen actief zijn middels speurtochten, op knopjes drukken en zich laten verwonderen door beeld en geluid. Ook in de wereld van de prentenboeken, zijn er de laatste jaren veel boeken verschenen over kunst, beroemde kunstwerken en hun makers. Deze boeken zijn niet alleen leuk om voor te lezen, maar vormen ook een leuke inleiding tot een creatieve les. Als liefhebber van kunst en prentenboeken, heb ik inmiddels een hele collectie verzameld.

Lees meer »

Prentenboeken bij de rekenles

Ik ben vast niet de enige kleuterleerkracht met een enorme verzameling prentenboeken. Ik koop regelmatig nieuwe prentenboeken en houd de oudere exemplaren in ere. Bij elk thema heb ik wel een aantal boeken in de boek kast staan. Soms lees ik een boek gewoon voor, maar ik vind het vooral leuk om prentenboeken te gebruiken als inleiding voor een les rond een bepaald doel. Ik ben mijn kast eens ingedoken en heb er een stapel boeken uitgehaald die ik in mijn groep gebruik bij de leerlijn rekenen.

Lees meer »