Boeken


Scrol naar beneden of klik op één van de links:


Nieuw verschenen

Drie nieuwe boeken om zelf te lezen

Lezen is belangrijk, dat weten we allemaal. En lezen leer je vooral door het veel te doen. Gelukkig komen er telkens nieuwe boeken uit die vooral inspelen op het leesplezier van kinderen. Mooie boeken, met aansprekende illustraties, kunnen hier natuurlijk aan bijdragen. In dit blog laat ik drie nieuwe boeken zien, oplopend in moeilijkheidsgraad, die geschikt zijn voor de onderbouw (van 6 tot 9 jaar). En hoewel het wellicht riskant is om dit te zeggen in een maatschappij waarin we vooral alles genderneutraal willen houden: het zijn drie boeken die wellicht vooral meisjes zullen aanspreken. Het eerste boek gaat over een heks en haar kruidentuin, het tweede boek is het nieuwste deel in de Thea Stilton serie en tot slot maken we kennis met de grappige pony Wortel. Maar natuurlijk mogen ook jongens van deze boeken genieten!

Lees meer »

Als het donker is...

De kerndoelen schrijven voor wat kinderen aan het eind van de basisschool geleerd moeten hebben. In de leerlijn Oriëntatie op jezelf en de wereld, lezen het volgende:

Lees meer »

Vier leuke boeken voor de allerkleinsten

Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van kinderen, daar twijfelt waarschijnlijk niemand aan en zeker leerkrachten niet. Kinderen breiden hun woordenschat uit, krijgen gevoel voor ritme en rijm en leren de grammatica van onze taal spelenderwijs. Zelf ben ik dol op prentenboeken en ben ik kort na de geboorte van mijn dochter begonnen met het voorlezen van Nijntje boeken. Dit hoeft natuurlijk niet, maar volgens het Nederlands Jeugdinstituut is het wel raadzaam om vanaf ongeveer vier maanden te starten met voorlezen. In dit blog laat ik vier verschillende boeken zien voor de allerkleinsten, die recent zijn verschenen.

Lees meer »

Gevoel en emotie

Kat in de stad

Kat woont in de stad in een holletje achter de vuilnisbak. Ze slaapt overdag en zodra de avonds valt, gaat ze op pad. Kat is vrij en kan doen wat ze wil. Elke avond maakt ze een wandeling door de stad en ontmoet ze haar vrienden. De andere dieren denken dat Kat heel erg gelukkig is, maar niets is minder waar. Kat voelt een zware, zwarte steen in haar buik. Ze weet niet hoe ze dat vervelende gevoel kwijt kan raken...

Lees meer »

Het kleurenmonster: de emotiedokter

Het kleurenmonster is terug en hoe! Bij uitgeverij De Vier Windstreken is het derde prentenboek over het kleurenmonster verschenen: "Het kleurenmonster: de emotiedokter". Ook dit deel is geschreven en geïllustreerd door Anna Llenas. In dit deel voelt Nina zich raar, omdat ze iets heeft gedaan wat ze eigenlijk niet wilde. Samen met het keurenmonster, die inmiddels emotiedonker is, probeert ze haar emoties te omschrijven en met de EHBO-kit voor hulp bij emoties, gaan ze samen op zoek naar prettige, rustgevende activiteiten, zodat Nina zich weer fijn gaat voeren.

Lees meer »

Volg je hart of je hoofd

We kennen ze allemaal: kinderen van wie de impulsregulatie nog niet helemaal op orde is en waartegen je regelmatig zegt dat ze eerst moeten nadenken voor ze iets doen. Maar er zijn ook kinderen die juist teveel nadenken en niet kunnen stoppen met  piekeren. Kinderen die zich overal druk om maken en dingen niet durven uit angst. Kinderen die je het gunt om wat losser te worden en risico's te nemen, zonder angstig te zijn voor wat er allemaal mis kan gaan. Voor die groep kinderen is er nu een prachtig prentenboek verschenen van Scott Stuart: "Volg je hart of je hoofd", waarin de interne dialoog tussen het hart en het hoofd centraal staat. Een prentenboek dat het gesprek kan openen over dit lastige onderwerp en kinderen op begrijpelijke wijze uitlegt dat je hart ook wel eens gelijk heeft en je niet altijd naar je hoofd hoeft te luisteren. Dat het goed is om te zijn wie je bent. Scott Stuart schrijft kinderboeken waarin hij kinderen de boodschap meegeeft dat het oké is om jezelf te zijn. Zijn bekendste prentenboek tot nu toe is "Mijn schaduw is roze", waarin Stuart het moeilijke onderwerp genderidentiteit op begrijpelijke wijze uitlegt.

Lees meer »

Bij mij thuis

Huizen met een verhaal

De Japanse illustrator en schrijver Yoshida Seijl neemt in zijn boek "Huizen met een verhaal" de lezer mee op een boeiende wereldreis rond dertig bijzondere woningen en hun al even bijzondere bewoners. Van het huis van een melancholische vuurtorenwachter, tot aan een verlaten herdershut en van het huis van een kluizenaarspion tot aan de woning van de gewiekste brugtorenwachter: een breed scala aan woningen komt aan bod in dit prachtig uitgevoerde boek.

Lees meer »

Neem een plant als huisdier

De opening van de Kinderboekenweek valt dit jaar samen met Werelddierendag. Dierendag wordt elk jaar op 4 oktober gevierd, omdat de Heilige Franciscus niet alleen de beschermheer was van de melaatsen, zieken en armen, maar ook van dieren en planten. Hij zou zelfs ooit gepreekt hebben voor dieren! Zijn feestdag is dus gekozen als de dag waarop we extra denken aan het welzijn van alle dieren. Ik vroeg me af of er ook een Wereld Planten dag is en jawel, die wordt gevierd op 18 mei. Dat duurt nog eventjes, maar het thema van de Kinderboekenweek Bij mij Thuis, leent zich natuurlijk uitstekend om in de klas aandacht te geven aan huisdieren en planten die kinderen thuis verzorgen.

Lees meer »

Thuis

Eén van de bekendste illustratoren van Nederland is waarschijnlijk Mark Janssen. Zijn illustraties zijn gebruikt in meer dan 500 boeken voor zowel volwassenen als kinderen. Ook schreef en illustreerde Janssen een aantal boeken voor beginnende lezers. Vanaf 2016 zijn er van de hand van Mark Janssen een aantal eigen prentenboeken verschenen, waaronder "Stop! Monsters!" en het prachtige "Eiland". Bij uitgeverij Lemniscaat is nu het nieuwste prentenboek van Mark Janssen verschenen: "Thuis". De schitterende prenten die het boek vullen, zijn op eerste oogopslag al prachtig, maar wie de tijd neemt om goed te kijken, wordt verrast door de alle details die te ontdekken zijn. Het prentenboek is verschenen in een extra groot formaat, wat bijdraagt aan de beleving. 

Lees meer »

Bij mij thuis: leuke leesboeken van Buddy Books

In de media verschijnen regelmatig artikelen over het teruglopende leesniveau van de huidige generatie kinderen. Kinderen leren op school natuurlijk het technisch lezen aan, maar werkelijk lezen leer je vooral door het veel te doen. Net als zwemmen, fietsen en voetballen, leg ik wel eens uit in de klas. De tijd in de klas is beperkt, daarom is het belangrijk dat kinderen ook in hun vrije tijd regelmatig een boek ter hand nemen. Maar om kinderen ook in hun vrije tijd aan het lezen te krijgen, moeten zij leesplezier ontwikkelen. Allerlei knappe koppen verzinnen methodieken om dit leesplezier aan te wakkeren, scholen richten prachtige bibliotheken in en leerkrachten lezen voor, houden boekenbabbels en ontvangen schrijvers in de klas. 

Lees meer »

Abel en Lot gaan verhuizen

Het thema van de Kinderboekenweek 2023 is "Bij mij Thuis". De realiteit voor veel kinderen is echter dat zij niet één thuis hebben, maar twee. In het boek "Abel en Lot gaan verhuizen" van Ruby Coene maken we kennis met Abel en zijn zusje Lot. Abel is boos op papa en mama. Omdat papa in een ander huis is gaan wonen, moet hij nu met mama en Lot verhuizen naar een nieuwbouwwijk vol zand.  Er is niet eens een weg. Al zijn spulletjes zitten in dozen en de verhuiswagen komt er al aan. Mama legt geduldig uit dat papa en mama niet meer verliefd zijn en nu weer vrienden kunnen worden, door apart te wonen, maar Abel is boos. Hij wil niet weg uit de straat waar zijn vriendjes wonen, hij wil niet naar een nieuwe school en de beloofde nieuwe kamer met dino-behang en een glijbaan aan zijn bed, hoeft hij ook niet.

Lees meer »

Bij mij thuis: maar wat als je ontevreden bent?

De Kinderboekenweek 2023 staat in het thema Bij Mij Thuis en daar kun je natuurlijk alle kanten mee op. Want hoe zijn het bijvoorbeeld zijn om geboren te worden in een kwetternest vol kabaal als één van  zes kleine meesjes? Of wanneer je er op een ochtend achter komt dat de schelp waarin je woont te klein is geworden? Of wanneer je huisje gewoon veel te klein en hutjemutje vol is? In dit blog laat ik je kennismaken met drie prentenboeken die aansluiten bij het thema Bij Mij Thuis, waarin een vorm van onvrede centraal staan. En natuurlijk de vraag: hoe wordt die onvrede weggenomen? Ik zou zeker aanraden om met deze prentenboeken aan de slag te gaan met interactief voorlezen en de kinderen mee laten denken over het probleem en de mogelijke oplossingen hiervan.

Lees meer »

Sjoerd en de Stapelstad

Voor ik de PABO ben gaan doen en juf werd, heb ik eerst een jaar bouwkunde gestudeerd, want ik wilde eigenlijk architect worden, net als Sjoerd, de hoofdrolspeler in het boek "Sjoerd en de Stapelstad" (Counter Collective) van Barry Menger en Mats Ganzeman. Dit prentenboek is dan ook een aanrader om te gebruiken tijdens de Kinderboekenweek 2022, met als thema 'Worden wat je wilt'. Sjoerd woont in een stad vol groene huisjes en er staan zoveel huisjes, dat er eigenlijk geen plek is voor de kinderen om lekker te spelen. Sjoerd wil natuurlijk vrijuit kunnen spelen met zijn trapauto, zonder overal tegenaan te botsen en verzint een stapelgek plan: wat als hij nu eens alle huisjes op elkaar gaat stapelen? Zijn vriendjes De Bouwers willen Sjoerd wel helpen. Natuurlijk gebeurt er een grote ramp, maar Sjoerd is een echte doorzetter, houdt vol en geeft nooit op. Want van proberen kun je leren. Doorzetten en nooit opgeven, is dan ook meteen het belangrijkste thema van dit prentenboek.

Lees meer »

Voorlezen

Opzij voor Pietje Prinses!

Waar veel meisjes ervan dromen om een echte prinses te zijn, vindt Petronella het helemaal niks. Ze heeft een hekel aan muiltjes passen en kikkers kussen. En aan haar naam trouwens ook, want ze wordt liever Pietje genoemd. Nee, Pietje Prinses is helemaal niet prinsesserig. Pietje is een stoere prinses, die veel liever stunts uithaalt op haar skateboard of een auto bouwt van hout en in niets lijkt op haar prinsesserige zus Priscilla.

Lees meer »

De grote boze heks

In een boos wonen een bezorgde haas, een eigenwijze egel, een merel en een uil die graag gedichten voordraagt gezellig samen. De dieren hebben het prima naar hun zin in het bos, maar er is wel één probleempje: in het bos woont namelijk ook een narrige heks, die altijd in een slecht humeur lijkt te zijn. Wanneer de heks loopt te razen en te tieren in het anders zo vredige bos, draait ze er haar hand niet voor om, om de dieren om te toveren. De dieren besluiten met een list de heks te verjagen uit het bos. En hun plannetje werkt! Maar als de heks eenmaal vertrokken is, blijken de dieren haar te missen. Het bos is zonder de "De grote boze heks" best wel saai namelijk...

Lees meer »

Post uit Parijs

Hans Hagen schreef na het succes van De Pieto-Toets een tweede interactief voorleesboek over juf Merel en de kinderen uit haar klas. Dolores, Salim, Emma, Olivia en Hakim zijn allemaal weer van de partij in dit deel. De gemêleerde groep kinderen wordt in dit boek bovendien uitgebreid met de komst van de Oekraïense tweelingzusjes Olena en Alisa, die samen met hun moeder gevlucht zijn voor de oorlog. In Nederland zijn ze veilig, maar ze hebben wel hun vader achter moeten laten in Oekraïne. Een situatie die voor veel kinderen helaas herkenbaar is. Een modern en eigentijds boek dus, waarin Hans Hagen het niet schuwt om de gevolgen voor vluchtelingkinderen bespreekbaar te maken.

Lees meer »

Verhalen van de Fladdertak

Het vertellen van verhalen is waarschijnlijk al zo oud als de mensheid. Verhalen werden gebruikt om betekenis te geven aan onze ervaringen, die vervolgens van generatie op generatie mondeling overgedragen werden. Verhalen zijn immers dragers van normen en waarden en helpen ons om de wereld om ons heen te begrijpen en te structuren. Verhalen zijn dus dragers van cultuur.

Lees meer »

Voorlezen

Er is waarschijnlijk geen enkele leerkracht te vinden, die het belang van voorlezen thuis en in de klas, in twijfel trekt. Wanneer je voorleest, luistert een kind immers naar taal, waardoor het taalzicht van het kind zich ontwikkelt. Denk aan de manier waarop zinnen opgebouwd worden en de grammatica die daarbij hoort. Boekentaal is immers anders dan onze spreektaal. Door het voorlezen wordt ook de woordenschat van kinderen vergroot. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al op jonge leeftijd voorgelezen worden, sneller hun taalvaardigheid ontwikkelen en later zelfs minder moeite hebben met spellen en begrijpend lezen. Door zich in te leven in de personages uit de boeken, leren kinderen ook hun emoties beter herkennen en begrijpen. Allemaal super voordelen natuurlijk, maar als moeder las ik vooral voor omdat het een fijn moment samen was en een rustige afsluiting van de dag. Als juf lees ik voor om de kinderen te laten ontdekken dat er echt heel erg veel verschillende boeken zijn en hoop ik dat ze geprikkeld worden om zelf te gaan lezen.

Lees meer »

Boeken voor de leerkracht

De wereld van Sofie

Verzuchten jullie ook wel eens dat je best een boek zou kunnen schrijven over alle belevenissen in het onderwijs? Sofie van de Waart deed het en bundelde 40 colomns over haar kijk op het onderwijs tot een boekje dat is verschenen bij uitgeverij Pica.  De uitgever stuurde het mij op 😊. Ik schrijf boekje, want het boek is inderdaad niet zo groot en niet zo dik. Ik dacht meteen, dat is handig voor op vakantie, het past gewoon in mijn handtas!

Lees meer »

De relaxte leraar

Je moet eerst goed voor jezelf zorgen, zodat je er ook voor je leerlingen kunt zijn. Maar hoe doe je dat nou als de druk van bergen administratie op je schouders rust en ouders, collega’s of schoolleiders in je nek staan te hijgen? In De relaxte leraar beschrijft juf Maike aan de hand van eigen ervaringen en met bijdragen van onder meer Marald Mens, Kees van Overveld en Steven Laureys, hoe je zelf voor meer rust en ontspanning zorgt, zodat je met volle energie voor de klas kunt staan. Ze geeft antwoord op vragen als: Hoe kun je goede keuzes maken, voor jezelf en de klas? Hoe zorg je ervoor dat je niet onderuitgaat? Hoe zit het eigenlijk met je eigen sociaal-emotionele ontwikkeling? En waarom zorgt compassie voor jezelf voor meer veerkracht, meer empathie, meer productiviteit, minder angst voor fouten en meer zingeving in je werk als leraar?

Lees meer »

Van thematisch werken naar thematiseren

Spel is voor het jonge kind een levensbehoefte en een intense ervaring. Het is zijn manier om zich te verbinden met omringende wereld en deze te leren kennen. Het spel van kinderen vormt het hart van thematiseren.

Lees meer »

Boeken over eenhoorns

101 eenhoorns

Eenhoorns spreken enorm tot de verbeelding. Het zijn de meest schattige paardachtige wezens die er maar zijn, vaak in mierzoete kleurtjes, met natuurlijk een magische hoorn op hun kop. Voor kinderen van alle leeftijden is nu het prentenboek "101 Eenhoorns - Waarom eenhoorns nooit pudding eten en alles wat je nog meer moet weten" uitgekomen, waarin alle wonderbaarlijke feitjes over deze prachtige dieren op een rijtje zijn gezet. Althans... schrijfster Ruby van der Bogen heeft deze feiten samen met jonge eenhoornfans bedacht en presenteert ze in dit boek als  feiten. Wist je bijvoorbeeld al dat een eenhoornbaby uit een bijzonder ei komt en een een piephoorn wordt genoemd? Of dat eenhoorns hun hoorn kunnen gebruiken als toverstaf, sleutel of als een handig leeslampje? Je kunt natuurlijk ook een appel op je hoorn spiesen of een w.c.-rol met je hoorn vasthouden. Een eenhoorn kan zijn hoorn zelfs met een toverspreuk aan een nulhoorn geven. Want je hebt vast wel eens een paard gezien met een witte vlek op zijn voorhoofd. Dat is dus vroeger een eenhoorn geweest! Een ander leuk eenhoorn-feitje is dat eenhoorn heel heleboel dieren vriendjes hebbem die ook allemaal een hoorn hebben.

Lees meer »

De NEEhoorn

Je kent hem vast: de superchagrijnige NEEhoorn.  Het boek van Marc-Uwe Kling, geïllustreerd door Astrid Henn en spitsvondig vertaald door Jaap Robben, staat al meer dan een jaar in Bestseller tot 60, met meer dan 75.000 verkochte exemplaren.

Lees meer »

Prentenboeken over eenhoorns

Sinds een paar jaar zijn eenhoorns enorm populair, hoewel je ze unicorns moet noemen, volgens de kinderen uit mijn klas. Inmiddels zijn er ook aantal boeken verschenen, waarin de tot de verbeelding sprekende magische paarden met de gekleurde manen en de hoorn op hun kop, de hoofdrol spelen. In dit blog zal ik drie totaal verschillende prentenboeken over eenhoorns bespreken.

Lees meer »

Boeken voor beginnende lezers

BAM! ik lees

Het zal geen enkele leerkracht ontgaan zijn: voortdurend wordt in de media de noodklok geluid over de achteruitrollende leesprestaties van de Nederlandse leerlingen. In 2020 kopte de NOS: Kinderen lezen steeds slechter, gevolgd door een weinig hoopvolle kop uit 2022: Kinderen lezen nog slechter.

Lees meer »

Avi-lezen in groep 3

In groep 3 staat het leren lezen centraal. Ouders worden vaak geconfronteerd met nieuwe termen, zoals Avi-niveau. Het Avi-niveau van een boek geeft in feite aan op welk technisch leesniveau een boek is geschreven. Uitgeverij Kluitman is één van de bekendste uitgevers van Avi-boeken in Nederland. Voor Kluitman staat leesplezier voorop. Wanneer kinderen immers graag een boek lezen, oefenen zij ongemerkt en zal het leren lezen hoogstwaarschijnlijk vlot verlopen. Om te leren lezen, zal het kind immers leeskilometers moeten maken en dat gaat een stuk fijner wanneer er genoeg leuke boeken voorhanden zijn om uit te kiezen.

Lees meer »

Tijgerlezen

In groep 3 staat het leren lezen centraal. Dat begint met het aanvankelijk lezen: het aanleren van de taalvaardigheid om van letters woorden te maken en die te leren lezen. Elke week leren de kinderen nieuwe letters aan, waar steeds meer woorden mee gevormd kunnen worden. Het proces om met die letters een woord te verklanken, wordt technisch lezen genoemd. Maar dan ben je er nog niet, want je krijgt ook nog te maken de DMT-toets, ofwel het technisch correct lezen van een lange rij woorden in drie minuten tijd en de indeling van de leerlingen op AVI-niveau.

Lees meer »

Avi-lezen met Geronimo Stilton

De boeken die ik vroeger zelf las in de eerste klas en later, heb ik allemaal bewaard. Mijn dochter heeft ze echter met geen vinger aangeraakt en ik kan het haar niet kwalijk nemen. Het zijn saaie boeken om te zien met vooral veel tekst en met veel geluk, hier en daar een zwarte pentekening als plaatje. De boeken van tegenwoordig, zijn een heel stuk aantrekkelijker met hun prachtige kleurrijke afbeeldingen. Zelf vind ik leesplezier erg belangrijk: het maakt niet uit wat je leest, als je maar leest.

Lees meer »

Leesboeken voor kinderen vanaf 7 jaar

Vuurtorenbeer

Vuurtorenbeer woont op een klein eilandje en is de baas van de vuurtoren. Elke avond steekt hij de vuurtoren aan, terwijl hij zijn dagen vult met zwemmen, surfen, het zoeken naar schelpen en spelen met zijn vriend Marius. Vuurtorenbeer is een blije en tevreden beer, die elke dag intens geniet van zijn bescheiden leven op het eilandje.

Lees meer »

Evi gaat als de bliksem

Voor kinderen vanaf 8 jaar is er bij Uitgeverij De Fontein een reeks graphic novels verschenen over het meisje Evi en haar eenhoorn, geschreven en getekend door Dana Simpson. 'Evi gaat als de bliksem' is alweer het zesde deel in deze populaire reeks .'Evi en Eenhoorn' is een reeks stripboeken in boekvorm uitgegeven, die kinderen veel leesplezier zal opleveren.

Lees meer »

Elandeiland

Welkom op Elandeiland! Rosa gaat bij haar grootmoeder wonen. Dat is nogal een overgang, want Rosa komt uit de stad en haar oma Nan leeft in de wildernis van Elandeiland in een oude houten hut, waar Albert de eland zijn kop steeds door het raam steekt en Biggetje de dwerguil op het dak woont. Oma Nan is nou niet bepaald een doorsneegrootmoeder en Elandeiland is totaal anders dan Rosa zich had voorgesteld. Maar ze neemt zich voor om een echt wildernismeisje te worden: ze kanoot over woeste rivieren en sluit vriendschap met de dieren in de omgeving. Maar dan komen er onverwachte bezoekers op het eiland, die nogal wat opschudding veroorzaken. Is Rosa al wildernismeisje genoeg om te helpen?

Lees meer »

Het oog van Mogdrod

'Het oog van Madrod' is het tweede deel in de humoristische serie Scheurbuik Stormsz van schrijver Derek Keilty en fantastisch gedetailleerd geïllustreerd door Mark Elvins. Het boek is verschenen bij Uitgeverij De Fontein en draait om Storm en Ross, twee piratendetectives op het piratenschip Bloedhond.

Lees meer »

Prentenboeken bij de rekenles

Als er 100 dieren op de wereld waren

Op de aarde leven meer dan 20 triljoen dieren. Dat zijn zoveel dieren bij elkaar, dat het ons voorstellingsvermogen te boven gaat. Er zijn veel overeenkomsten tussen de verschillende diersoorten, maar ook veel verschillen. In het boek "Als er 100 dieren op de wereld waren" van Miranda Smith, wordt de biodiversiteit op begrijpelijke wijze uitgelegd aan kinderen. Op elke dubbele pagina wordt antwoord gegeven op een vraag, waarbij telkens wordt uitgegaan van de stelling dat er slechts 100 dieren op aarde zijn. Stel dat er 100 dieren op de wereld waren, waar zouden zij dan leven? Stel dat er 100 huisdieren op de wereld waren, welke dieren zouden dat dan zijn? Stel dat er 100 gewervelden dieren op de wereld waren, hoeveel zoogdieren zouden er dan zijn? Door telkens uit te gaan van een vast honderdtal, blijft het boek begrijpelijk voor kinderen en ontwikkelen zij gevoel voor verhoudingen.

Lees meer »

Meneertje Rond en meneertje Vierkant

Meneertje Rond en meneertje Vierkant wonen ieder in een huis tegenover elkaar. Het huis van meneertje Rond is rond en het huis van meneertje Vierkant is vierkant. Zelfs de bloemen in de tuin van meneertje Rond zijn rond, terwijl de bloemen in de tuin bij meneertje Vierkant, vierkant zijn. Maar zijn het nu meer of minder bloemen? Elke dag kijken de meneertjes uit het raam van hun huis en kijken ze naar dezelfde dingen. Of toch niet? Hoe kan het dat de vogel voor meneertje Rond dichtbij is, terwijl meneertje Vierkant zegt dat de vogel ver weg is?

Lees meer »

Semson rekenprentenboeken

Een tijdje geleden schreef ik een blog over prentenboeken die je goed kunt gebruiken bij de rekenles. Uitgeverij Zwijsen heeft nu een drietal rekenprentenboeken op de markt gebracht, die hier speciaal voor zijn ontwikkeld en horen bij de methode voorbereidend rekenen met Semson. Het aapje Semson is dan ook duidelijk herkenbaar aanwezig op de kaft van de boeken, hoewel hij in de verhalen zelf, niet voorkomt. De boeken zijn dan ook los van de methode te gebruiken. Het eerste dat opvalt wanneer je de rekenprentenboeken ziet, is het afwijkende formaat: de boeken zijn hoog en smal. Op dit moment zijn er drie rekenprentenboeken verkrijgbaar.

Lees meer »

Prentenboeken bij de rekenles

Ik ben vast niet de enige kleuterleerkracht met een enorme verzameling prentenboeken. Ik koop regelmatig nieuwe prentenboeken en houd de oudere exemplaren in ere. Bij elk thema heb ik wel een aantal boeken in de boek kast staan. Soms lees ik een boek gewoon voor, maar ik vind het vooral leuk om prentenboeken te gebruiken als inleiding voor een les rond een bepaald doel. Ik ben mijn kast eens ingedoken en heb er een stapel boeken uitgehaald die ik in mijn groep gebruik bij de leerlijn rekenen.

Lees meer »

Nog meer prentenboeken

Op zoek naar een spannend boek?

Het was groot nieuws afgelopen week: 74 miljoen euro gaat het kabinet investeren in de schoolbieb en leescoaches. De leescoaches van de bibliotheek moeten leerlingen gaan helpen om het lezen leuker te vinden, door kinderen kennis te laten maken met boeken die ze willen lezen. Schijnbaar is het leesniveau van een deel van de schoolverlaters ontoereikend om normaal te kunnen functioneren in onze maatschappij en daarom moet er geïnvesteerd worden in het leesplezier van kinderen. Alles wat je leuk vindt, doe je immers graag en door leeskilometers te maken, gaat je leesvaardigheid als vanzelf omhoog. Ik heb in de afgelopen twintig jaar al heel wat ideeën en interventies voorbij zien komen die allemaal tot doel hadden om het leesplezier en de leesvaardigheid van kinderen te verhogen: van Avi-lezen in kleine groepjes,, Bavi-lezen, Ralfi-lezen, List-lezen, close reading... Ik vergeet vast nog wel iets, maar alles begint natuurlijk met het juiste boek bij het juiste kind zien te krijgen. En er zijn nogal wat verschillende boeken op de markt! Ik ben ervan overtuigd dat de inzet van leescoaches op basisscholen kinderen kunnen helpen om geschikte boeken te vinden, maar wij als leerkracht kunnen hierin natuurlijk ook een rol spelen. In dit blog komen een aantal nieuwe, spannende boeken voorbij, die allemaal een plaatsje verdienen in de schoolbieb.

Lees meer »

Beer en het fluisteren van de wind

Beer woont in een fijn huis en is gelukkig met zijn vrienden die op bezoek komen en aardbeientaart met hem eten. Op een dag besluit Beer echter dat het tijd is voor iets nieuws. Hij stopt zijn mooiste spulletjes in een knapzak en vertrekt, op weg naar het onbekende, zoals de wind hem vertelt.

Lees meer »

Prentenboeken met draken

De draak is een mythisch wezen, waardoor veel kinderen gefascineerd zijn. Hoewel de draak van origine een angstaanjagend en serpent achtig wezen is, wordt hij in prentenboeken vaak afgebeeld als een schattige goedzak. In dit blog bespreek ik een aantal prentenboeken waarin de draak voorkomt.

Lees meer »

Boeken over anders zijn

We leven in een multiculturele samenleving, maar lange tijd gingen de meeste boeken over blanke kinderen. Kinderen van een andere etnische achtergrond, konden zich moeilijk in deze boeken herkennen. In speelgoedwinkels was het ook bijna onmogelijk om een pop te vinden die niet blank en blond was. Als de samenleving verandert, moeten de boeken die we aan onze kinderen voorlezen, ook veranderen, om een realistische afspiegeling te geven van de samenleving. Opgroeien in een wereld waarin je telkens merkt dat je anders bent, lijkt me niet fijn. Anders zijn kan op vele manieren en kinderen kunnen soms onbedoeld hard zijn naar elkaar. 

Lees meer »